понеділок, 25 травня 2015 р.

Бібліотурне по-миколаївськи або як бібліотеки єднають Україну
 ( Враження закарпатського бібліотекаря)


      Все колись трапляється вперше... перше слово, перша книга і перша подорож. От і мені пощастило вперше відкрити для себе  південну, гостинну, сонячно-степову миколаївську землю та її бібліотеки завдяки програмі «Бібліоміст» та конкурсу «Професійні навчальні поїздки». Сказати, що я вражена – це нічого не сказати! Але все по-порядку...
    День 1-й. Книжкові інсталяції як результат умілих та невтомних ручок бібліотечних працівників обласної бібліотеки ім. О.Гмирьова та обласна бібліотека для дітей як світ безперервної фантазії та креативності.
   Першою зупинкою мого бібліотурне стала Миколаївська ОУНБ ім. О.Гмирьова, де нас зустріли, посадили, показали, розказали і навчили дивовижній техніці кірігамі. А книжкові інсталяції, які виготовляють працівники цієї книгозбірні вражають  своєю унікальністю і змістовністю.
                                                 
                                                     Читай як завгодно
                                                 
                                          Інсталяція з елементами кірігамі
                              
                      Делегація із Закарпаття опанувала мистецтво кірігамі
           
       Наступна зупинка – Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. Лягіна. Це  барвисте море бібліотечної фантазії та креативності. Тут нас занурили у бібліоказку, яку ніяк не хотілося залишати. У цій бібліотеці кожна деталь інтер’єру та інформаційно-рекламних вивісок продумана до дрібниць. Неможливо оминути жодну книжкову виставку, кожна інформаційна зона привертає увагу та працює на рекламу читання. А ще нам показали справжню  цікаву театральну виставу, акторами якої були маленькі користувачі бібліотеки.
      
                          Хочеш потрапити у безтурботний  світ дитинства –
                                          завітай у дитячу бібліотеку!

 

    
      Після екскурсій по головних бібліотеках Миколаєва, нашу групу повели на прогулянку в центральний парк міста, де нас очікував сюрприз. Каштанова бібліотека та її відвідувачі зустріли нас галасливою дитячою юрбою, щирими посмішками та майстер-класами, які щодня проводять бібліотекарі під відкритим небом. Цю мобільну бібліотеку видно і чутно здалеку.
                                       
                                     Мобільна каштанова бібліотека в дії
                                        
    День 2-й  Неочікувані відкриття у сільських бібліотеках або як Жовтнева ЦБС приємно нас шокувала
    Коли другого дня ми вирушили по наступних бібліотечних пунктах нашої подорожі, то ще не уявляли, який культурний шок ми отримаємо на закінчення дня.  Нам презентували свою роботу 5 сільських бібліотек, кожна з яких зустрічала нас із хлібом-сіллю, українськими піснями, відкритою душею добрими серцями бібліотечних працівників та їх партнерів.
   Скайп-конференції, е-урядування, співпраця з органами влади та громадськими організаціями, величезна кількість проектів, які реалізували та продовжують реалізовувати наші миколаївські колеги у Мішківській, Мішково-Погорільській, Воскресенській та Первомайській бібліотеках-філіях, вразили нас своїм відточеним механізмом та багатогранністю надання послуг громаді.
                                     
                                  Гостинні зустрічі у Жовтневому районі



      А на завершення дня нам підготували справжній бібліодесерт- Бармашівську  сільську бібліотеку-філію, у якій ми знайшли те, чого, здавалось би не може бути у бібліотеці. Ця бібліотека у своєму селі повністю зруйнувала стереотипи, повязані із книгозбірнями. Тут ми відвідали бібліоресторан, у якому за чашкою чаю та печива нам презентували книгу місцевого поета, а потім спалювали спожиті калорії у спеціально облаштованому спортзалі, де щодня працює тренер із користувачами бібліотеки.
                 
                                       Тренуємо не тільки розум, а й тіло


День 3-й . Козацький дух Березанщани та  бібліотека open-air на березі Чорного моря.
     Враження від другого дня бібліоподорожі ще не осіли у моїй голові, а нас уже вітала щедра степова Березанщина. У с. Кімівці ми пройнялися козацьким духом завдяки бібліотечній  постановці «І оживає дух козацький серед безкрайніх степів».У Березанській ЦРБ свою творчість представив хор незабутніх «дівчаток». У біліотеці с. Коблево я  познайомилась із новим другом – книгоманом, а справжньою родзинкою дня стала пляжна бібліотека ну і звісно купання у травневому Чорному морі.

                                                 Березанські козачата

                                                Хор неймовірних «дівчаток»

                                            Ідея для декору квітника
                                           
                                          Я та мій новий друг книгоман

                                              Пляжна бібліотека у Коблеві

     Остання зупинка мого бібліотурне була - Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького.  Хтось колекціонує пакетики з цукром, хтось -слоників, а я колекціоную пластикові читацькі квитки бібліотек України та світу, у яких я побувала. Саме читацький квиток цієї бібліотеки став черговим наповненням моєї бібліо-колекції.
                                                        Моя колекція
Підсумовуючи все сказане, хочу додати - українські бібліотеки - крутезні, а їх працівники - найвідданіші патріоти своєї справи. Це, дійсно,  універсальні «солдати», як не крути J !



Головний бібліотекар відділу обслуговування
Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка,

Євгенія Напуда 

пʼятницю, 15 травня 2015 р.

Сегодня председатель правления "Закарпатгаза" встретится с журналистами

Сегодня председатель правления "Закарпатгаза" встретится с журналистами
В пятницу, 15 мая, планируется брифинг председателя правления ОАО "Закарпатгаз" Виталия Марциновича Шатило.
Руководитель структуры, новые квитанции от которой вызвали немалый общественный резонанс, расскажет о вопросах, которые возникают с тарифами, разницей в оплате за газ при отоплении, о всем, что беспокоит земляков, ответит журналистам.
Встреча - в пресс-центре ОГА в 11.00.

В Закарпатській ОДА кажуть, що після відпуску тарифів на маршрутки ціни не ростуть, а падають

Постановою Кабміну від 25 березня 2015 року була вилучена норма про державне регулювання тарифів на міжміські та приміські перевезення. Це означає, що на сьогодні тарифи в області відпущені.
В Закарпатській ОДА кажуть що після відпуску тарифів на маршрутки ціни не ростуть а падають
Разом з тим, в обласній адміністрації 5 травня прийняли рішення підняти ціну на міжміські та приміські перевезення в області на 23%: «Механізм підняття тарифів досить довготривалий. Більше двох місяців тому перевізники подали нам розрахунки, ми їх опрацювали і надіслали до Києва в Службу регуляторної політики, - пояснив у спеціальному коментарі для Мукачево.Net  директор департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Михайло Ківкович. - Так склалось, що поки нові цифри погоджувались, вийшла ця постанова про припинення регулювання тарифів».

«Можу сказати, що затверджені нами тарифи є економічно обґрунтовані і я не чув, щоб перевізники ще більше їх підвищували. Навіть навпаки - дехто зменшив ціни на проїзд, бо бачить що пасажирів стало менше», - додав Михайло Ківкович. Детальніше

Закарпатський центр зайнятості допомагає демобілізованим та переселенцям із зони АТО влаштуватись на роботу

14 травня директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич надав прес-конференцію з питань працевлаштування тимчасово переміщених осіб із зони АТО, а також демобілізованих бійців. Адже останнім часом налдзвичайно гостро постає питання щодо роботи для зазначених категорій громадян.
«Співпраця служби зайнятості з військовими комісаріатами розпочалася ще на етапі залучення безробітних до служби в збройних силах України за контрактом, – розповів представникам мас-медіа Юрій Фущич. – На сьогодні у всіх базових центрах зайнятості та військових комісаріатах на місцях розміщено інформаційні стенди для осіб демобілізованих з АТО. Вони містять інформацію про послуги служби зайнятості та набір необхідних документів які потрібно мати  під час відвідування центру зайнятості, адреси і телефони найближчих центрів зайнятості та інша довідкова інформація».
Водночас, як наголосив очільник установи, працівники базових центрів зайнятості мають всю необхідну інформацію щодо сімей загиблих в АТО та проводять роботу по вивченню можливостей надання їм соціальних послуг служби зайнятості, – повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА. Детальніше

четвер, 14 травня 2015 р.

Керівництво Закарпаття з представниками Львівської залізниці обговорювали питання вузькоколійки та автовокзалів

Вчора відбулася нарада за участі голів ОДА Василя Губаля та облради Володимира Чубірка, першого заступника начальника Державного територіально-галузевого об’єднання “Львівська залізниця” Олександра Єфименка, начальника відокремленого підрозділу “Ужгородська дирекція залізничних перевезень” Державного територіально-галузевого об’єднання “Львівська залізниця” Олександра Пушкаря.

Керівництво Закарпаття з представниками Львівської залізниці обговорювали питання вузькоколійки та автовокзалів
Йшлося, окрім іншого, і про можливість облаштування в Ужгороді нового автовокзалу.
Василь Губаль наголосив, що найбільші міста краю можуть отримати комунальні автовокзали. Адже слід створити альтернативу монополісту, котрий дозволяє собі нехтувати правами пасажирів, у тому числі і пільговиків – “Закарпаавтотрансу”, який фактично приватизував цю сферу в області. Права і комфорт закарпатців, можливість їм обирати надавача послуг – головне. «Маємо пропозиції для залізничників – щоби налагодити якісне обслуговування й автотранспортом. Оскільки в Ужгороді автомобільний вокзал та залізничний фактично межують, варто подумати про те, як найбільш вдало об’єднати зусилля для обслуговування пасажирів», – зазначив голова ОДА. Детальніше

Якщо закарпатці не можуть працевлаштуватися – потрібно відкрити свій бізнес


131 закарпатець із числа зареєстрованих безробітних пройшов навчання у Закарпатському обласному центрі зайнятості і відкрив власну справу. Всі ці особи отримали одноразову допомогу.
Одноразова допомога – це не фінансування бізнес плану, а та допомога, що була передбачена безробітному впродовж року, виходячи із попередніх заробітків та досвіду роботи. Про це на брифінгу розповів директор центру цієї структури Юрій Фущич. Детальніше

пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Дорогі ветерани, учасники Другої світової війни, солдатські вдови, діти війни! 

Сердечно вітаємо Вас з Днем доблесті і героїзму, ювілеєм Великого подвигу патріотів – 70-ю річницею Великої Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками!
День Перемоги назавжди залишиться днем нашого національного тріумфу, символом героїчного минулого, величі духу. Стійкість, мужність і самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім'я Перемоги над фашизмом - істинний приклад патріотизму для нащадків.
Пам'ять про них непідвладна часу, як непідвладна часу любов до Батьківщини. Так було і буде завжди - і через десять років, і через сто, і через століття. Обов'язок нинішніх поколінь - бути гідними продовжувачами справи переможців, що визволили країну від фашистів, що врятували її і зберегли прекрасною і квітучою.
Щиро бажаємо Вам міцного здоров'я і довголіття, добра і радості, оптимізму і непохитної віри у те, що завтрашній день буде світлішим і щасливішим! 
З повагою Громадський інформаційний центр Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка.

середу, 6 травня 2015 р.

НОВІ ПРАВИЛА ОТРИМАННЯ ШЕНГЕНСЬКОЇ ВІЗИ. 7 ОСОБЛИВОСТЕЙ

Від 23 червня, відповідно до вимог Візового кодексу ЄС, у дипломатичних представництвах та консульських установах країн-членів ЄС в Україні буде запроваджено обов’язкову процедуру збору біометричних даних заявників при оформленні шенгенських віз.
фото: www.volynpost.com, www.5.ua, www.0352.ua
ФОТО: WWW.VOLYNPOST.COM, WWW.5.UA, WWW.0352.UA
До бази даних вноситься вся інформація, що міститься в анкеті, яку подають до консульської установи, а також цифрова фотографія та відбитки усіх пальців рук. Зняття відбитків пальців здійснюється з використанням електронного сканера.
Одним з ключових завдань Візової інформаційної системи (ВІС) є захист аплікантів, які звертаються за отриманням шенгенської візи, від неправомірного використання їхніх персональних даних шляхом шахрайства та підробки, а отже запобігання випадкам, коли добросовісні апліканти опиняються в ситуації, коли їм відмовляють у видачі віз.
МЗС наголошує на таких особливостях:
1. Шенгенські візи, отримані до запровадження ВІС (тобто до 23 червня 2015 року), залишатимуться дійсними. Таким чином, громадяни зможуть подорожувати до Шенгенської зони з такими візами до закінчення строку їхньої дії;
2. Зняття відцифрованих відбитків пальців та відцифрованої фотографії вимагатиметься при подачі заявки на отримання шенгенської візи. У випадку заявки на отримання національної візи до країн-членів ЄС вимога щодо отримання таких даних регулюється винятково законодавством держав. При цьому, якщо такі біометричні дані отримуються в рамках оформлення національних віз, вони не можуть вноситися до бази даних ВІС;
3. Зняття відбитків пальців здійснюватиметься лише при першій подачі заявки на отримання шенгенської візи. У разі необхідності оформлення наступної шенгенської візи (протягом 59 місяців) зняття відбитків пальців не здійснюватиметься. При цьому відліком часу вважається дата подання заявки; Детальніше