четвер, 30 листопада 2017 р.

Як отримати біометричний закордонний паспорт: процедура, ціни, нюанси

 Безвізовий режим із країнами ЄС. Але обов'язковою умовою для безвізових мандрів є наявність у громадянина біометричного паспорту.
 Біометричні паспорти в Україні можуть бути двох видів (так само, як досі — не біометричні): для виїзду за кордон потрібні саме біометричні паспорти
 Відмінність такого документу від старої його версії — він має вбудований в обкладинку електронний чіп та відповідну позначку на обкладинці. На електронному носії продубльована інформація про власника паспорта, а також його оцифрований вираз обличчя, підпис та відбитки вказівних пальців рук.    Все це для того, щоб спростити процес ідентифікації громадянина на кордоні.
Які документи потрібні для виготовлення біометричного паспорта
  • заява-анкета (подається особисто або законним представником);
  •  паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);
  •  свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що  не досягла 14-річного віку);
  •  відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів    (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів  (консульського збору);
  • документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків у разі його наявності (для громадян, що досягли 18-річчя).
Сфотографуватись на фото можна прямо на місці. Якщо оформлюєте документ дитині до 12 років або людині, що за станом здоров'я не може пересуватись (і про це є відповідна довідка) — то фото можна принести готові: дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра та одну — розміром 10 х 15 сантиметрів.
Список документів для осіб, що досягли 16-річного віку:
  Якщо оформлюється паспорт для виїзду за кордон дитині до 16 років, що проживає з одним із батьків, додатково подається;
  • свідоцтво про смерть другого з батьків
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним
  • довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, або у разі оформлення паспорта у закордонній дипломатичній установі.України – іншого документа, що підтверджує таку реєстрацію; оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька.
Куди звернутись для отримання біометричного паспорта
  Для оформлення паспорта українця для виїзду за кордон, в тому числі — і біометричного, громадяни України мають звернутися до будь-якого підрозділу міграційної служби. У ДМС  будь-який підрозділ, незалежно від місця проживання громадянина. Відповідні підрозділи, у яких є технічна можливість для оформлення біометричних документів, є у кожному облцентрі. м. Ужгород, вул. Фединця, 18-А, 
Скільки коштує біометричний паспорт
 У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557 гривень 32копійки ( з них вартість адміністративної послуги – 253 гривні та вартість бланку паспорта – 304 гривні 32 копійки).У випадку термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення це коштуватиме 810 гривень 32 копійки.
 У жовтні у ДМС повідомили про запровадження онлайн-оплати адміністративних послуг на сайті міграційної служби і пообіцяли, що з листопада сервіс буде доступний для всіх підрозділів, які підключено до електронної черги. Відсутність платіжної картки не буде перешкодою для отримання послуг чи для запису до електронної черги – більшість місць у черзі і надалі будуть доступними через термінали у підрозділах міграційної служби, із можливістю оплати готівкою або у будь-якій банківській установі.
Термін видачі
 Заяви про оформлення паспорта розглядаються протягом не більш як 20 робочих днів з дня подання документів. Виключення: при терміновому оформленні (за заявою особи) зі сплатою подвійного розміру держмита та вартості послуги — до 7 робочих днів.
 Якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжко хворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном,— протягом 3 робочих днів.
Термін дії біометричного паспорта
 Для громадян, віком до 16 років, такий паспорт буде діючим 4 роки, для громадян віком понад 16-10 років з дати видачі. Далі — потрібно буде оформлювати його знову.