вівторок, 31 січня 2017 р.

Довідку про несудимість можна отримати в сервісних центрах МВС

З 1 лютого територіальні сервісні центри МВС по всій Україні видаватимуть Довідки про відсутність судимості – незалежно від місця реєстрації замовника, повідомляє Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбук
Замовити Довідку можна зі вівторка по суботу, з 9:00 до 18:00 (у суботу до 16:45), без обідньої перерви.
Запит на отримання довідки заповнюється у адміністратора територіального сервісного центру МВС, на місці. Якщо виникнуть якійсь складнощі – адміністратор заповнить запит за Вас!
Для отримання Довідки про несудимість потрібно:
• звернутися до зручного за місцем розташуванням територіального сервісного центру МВС (адреси на сайті Головного сервісного центру МВС (hsc.gov.ua);
• пред’явіть посадовій особі територіального сервісного центру МВС документ, що посвідчує його особу, а також надати його копію • для осіб, які були раніше судимі, при собі необхідно мати документ, що засвідчує поточну відсутність судимості.
Довідка надається БЕЗКОШТОВНО в строк до 30 календарних днів з дня надходження запиту.
Найближчим часом ми впровадимо замовлення у режимі онлайн!
            Детальна та доступна інформація з усіх сервісів МВС – на сайті Головного сервісного центру (hsc.gov.ua), на фейсбук-сторінці Головного сервісного центру та за телефоном (044) 290-19-88.

            Джерело

понеділок, 30 січня 2017 р.

Оплачувати комуналку зекономленою субсидією - можна

         
Українці, які зуміли заощадити субсидію в попередніх місяцях, зможуть її використовувати на оплату послуг ЖКГ в наступних періодах.
         "Сім'я може скористатися своїм законним правом і використовувати заощаджені в попередньому місяці субсидію в рахунок наступного комунального платежу. Таким чином, зекономлена субсидія не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість по оплаті комунальних послуг і не є підставою для скасування допомоги", - пояснили у відомстві.
         Крім цього, в Мінсоцполітики підкреслили, що постачальники послуг мають відображати в комунальних рахунках розмір субсидії або переплату - заощаджену субсидію. Варто відзначити, що постачальники комунальних послуг не мають права "ігнорувати" переплату і вимагати у людей оплачувати послуги в повному обсязі, при цьому шантажуючи відключити опалення або відрізати газ.
         "Це грубе порушення чинного законодавства, а саме постанови Кабінету міністрів № 848" Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива", - підсумували в прес-службі міністерства.


пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Власники автівок платитимуть транспортний податок по-новому

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.
Наразі об'єктом оподаткування є легкові автомобілі середньоринкова вартість яких становить понад 1 200 000 грн (у минулому році транспортний податок сплачувався за автомобілі вартістю понад 1 033 500 грн).
Суттєво змінилися й правила обрахунку середньоринкової вартості автівок. Наразі Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, яке є відповідальним за визначення середньоринкової вартості автівок за методикою, встановленою Кабміном, до уваги братимуться лише марка авто, його модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна та тип пального. Тип коробки переключення передач та пробіг легкового автомобіля, які фігурували у попередніх параметрах, відтепер не враховуватимуться.
Зміни законодавства також впроваджують конкретний термін інформування платників щодо об’єктів оподаткування транспортним податком. Відтепер перелік легкових автомобілів, які є об’єктом для нарахування транспортного податку має щорічно розміщуватися на офіційному веб-сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у термін до 1 лютого звітного року.
Розмір ставки податку за кожен легковий автомобіль залишився без змін – 25 000 грн, так само як й обов’язок юридичних осіб – власників автівок, які будуть вказані у зазначеному переліку, до 20 лютого п.р. подати до податкової інспекції за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
Сплачується транспортний податок, як і раніше, за місцем реєстрації об'єктів оподаткування:
а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.
ДФС у Закарпатській області


четвер, 26 січня 2017 р.

Історичний центр Ужгорода продовжать відновлювати

26 січня на сесії міськради Ужгорода депутати затвердили комплексну Програму відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2017-2020 роки.

У програмі йдеться, що приватизація житла та занепад комунальної сфери призвели до погіршення стану дахів, фасадів, внутрішньоквартальних просторів Ужгорода. Особливо боляче цей процес вплинув на середовище історичного центру, спричинивши незворотні втрати архітектурних та декоративних елементів, історичної столярки та елементів дизайну, матеріалу покриття дахів, мощення і впорядкування внутрішньобудинкових територій.
Відсутність капіталовкладень у розвиток інженерної інфраструктури, а також коштів для підтримання належного технічного стану міського господарства призводить до подальшої деградації унікального міського середовища, нищення цінної забудови і архітектурних пам'яток.
Частково протягом 2015-16 років зроблено реконструкцію будинків та дахів будівель на площах Ш.Петефі та Театральній, однак потрібно продовжувати програму і далі.
Основні завдання Програми – недопущення подальшого руйнування історичної забудови, створення безпечних умов для проживання населення; усунення аварійного стану інженерних мереж, їх реконструкція; збереження, відновлення та належне утримання пам'яток архітектури, інших будівель історичного центру міста, впорядкування ярусності забудови; реконструкція основних історичних площ і вулиць центральної частини міста, влаштування відповідного покриття тощо. Передбачувана загальна потреба коштів на 2017 рік – 70 мільйонів гривень, – повідомляє Прес-служба Ужгородської міськради.

середу, 25 січня 2017 р.

Орнітологи закликають підгодовувати птахів

Підгодовувати птахів закликають закарпатців орнітологи. Через цьогорічну сніжну зиму – пернатим, які зимують в краї, складно знайти собі поживу самостійно. У період нестачі корму найбільш уразливими стають дрібні садові птахи. Узимку, не встигнувши протягом короткого дня добути собі необхідну кількість поживи, птахи залишаються на ніч напівголодними. Через пришвидшене травлення, уже наступного дня – можуть загинути від голоду. А от підгодівля допоможе популяціям диких птахів вижити до весни.

Детальніше у сюжеті 21 channel

вівторок, 24 січня 2017 р.

МОЗ встановив межі на завищення цін на ліки

Міністерство охорони здоров'я України в рамках проведеної в країні медичної реформи, а також за дорученням очільника уряду визначило порядок встановлення граничних цін та торговельних надбавок на ліки за їх діючою речовиною, набуває чинності з 1 лютого цього року.

Про це йдеться в повідомленні МОЗ, пишуть Новини Закарпаття.
Як наголошується, цей крок, по суті, є практикою державного регулювання цін, проте він дасть змогу якомога швидше забезпечити українців доступними і якісними ліками. «З 1 лютого реалізація ліків в аптечних установах вище за граничну ціну з урахуванням оптової та роздрібної надбавок і ПДВ буде неможливою. При цьому ПДВ на лікарські препарати та засоби медпризначення зменшиться на 2-5%, - йдеться в повідомленні МОЗ. - Максимальна оптова надбавка на продаж ліків становить 5% з урахуванням всіх податків і зборів, максимальна роздрібна торговельна надбавка - 15% з урахуванням всіх податків і зборів». У МОЗ нагадали, що державне регулювання цін проходить за трьома напрямами - серцево-судинні захворювання, цукровий діабет 2 типу, бронхіальна астма.
«Референтна ціна на ліки встановлена залежно від цін на аналогічний препарат у 5 сусідніх країнах - Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії і Латвії. Визначення граничної оптово-відпускної ціни відбувається шляхом визначення мінімальної референтної ціни одиниці лікарської форми», - повідомили в МОЗ, зазначивши, що інформація про референтні ціни надходитиме винятково від уповноважених державних органів перерахованих країн.
Реєстр граничних оптових цін на лікарські засоби, як наголосили в МОЗ, опубліковано на сайті відомства. 

четвер, 19 січня 2017 р.

Чи запрацює електронна реєстрація в дитсадки вирішить міськвиконком

На засідання виконавчого комітету ужгородської міської ради, яке відбудеться 8 лютого, виноситься проект рішення «Про електронну реєстрацію дітей дошкільного віку до ДНЗ та НВК м. Ужгорода».
«Прийом електронних заяв з метою реєстрації дітей дошкільного віку до навчальних закладів м. Ужгорода розпочати 01.04.2017 року на офіційному веб-порталі Ужгородської міської ради. Перереєстрацію дітей дошкільного віку, зареєстрованих у ДНЗ та НВК до 01.04.2017 року, здійснити з 01.02.2017 до 01.04.2017 року шляхом внесення відомостей дошкільними начальними закладами, в т.ч. відомостей, що накопичені в журналах реєстрації дошкільних навчальних закладів», - йдеться у документі.
Згідно з положенням про електронну реєстрацію дітей у дитсадки, на сайті ужгородської міськради повинна бути інформація про наявність вільних місць у дошкільних навчальних закладах та дошкільних групах НВК, а у разі відсутності вільних місць – інформація щодо черги для зарахування у відповідний навчальний заклад.
Внесенню до Реєстру підлягає така інформація про дітей, які будуть відвідувати ДНЗ або НВК:
про дитину:
 - прізвище, ім’я, по батькові;
- дата народження
-  серія та номер свідоцтва про народження;
-  адреса реєстрації місця проживання;
-  інформація про пільгову категорію (за наявності)
- про необхідність відвідування групи спеціального призначення, спеціального дошкільного навчального закладу;
-  навчальний заклад, який має відвідувати дитина
-  бажаний рік вступу в ДНЗ.
про батьків:
- прізвище, ім’я, по батькові батька або матері, або осіб, що їх замінюють
-  місце реєстрації батьків;
- контактні дані (телефон, електронна адреса).
Внесення до Реєстру інформації про дітей здійснюється на офіційному веб-порталі Ужгородської міської ради розділ «Реєстрація до дитячого садочка» батьками або особами, які їх замінюють, чи реєстратором Центру адміністративних послуг Ужгородської міської ради (за зверненням батьків), який заповнює заявку в присутності заявника за встановленою формою.
Після успішної реєстрації для кожної заявки встановлюється автоматично статус «Зареєстровано в черзі» та присвоюється порядковий номер у реєстрі відповідно до дати та часу обробки заявки.
Записатися на чергу до Реєстру можна не більше, ніж у два навчальні заклади.
Заявник самостійно стежить за черговістю та статусом своєї заявки в Реєстрі. При зміні статусу автоматично на електронну адресу або мобільний телефон заявника буде відправлено електронне повідомлення з оповіщенням про його зміну.
У разі встановлення статусу «Є можливість зарахування» заявник зобов’язується протягом 15 календарних днів подати керівнику навчального закладу усі необхідні документи для зарахування:
·         заява батьків або особи, яка їх замінює;
·         медична картка про стан здоров'я дитини (ф. № 026/о);
·         довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення;
·         свідоцтво про народження;
·         реєстраційна картка про встановлення статусу щодо можливості зарахування в даний заклад, яка роздруковується з розділу «Перевірка статусу заявки по серії та номеру свідоцтва про народження» з персонального комп’ютера або в Центрі адміністративних послуг Ужгородської міської ради
·         для пільгової категорії – документ , що підтверджує пільги
Першочергово зараховуються до ДНЗ та дошкільні групи НВК такі категорії:
·          діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
·          діти, які перебувають під опікою чи в прийомних сім'ях;
·          діти із сімей, переміщених з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції;
·         діти із сімей військовослужбовців, що призначені для проходження служби у м.Ужгород.
Прийом до ДНЗ (НВК) заявників пільгових категорій відбувається у співвідношенні 1:10 (1 дитина пільгової категорії - 10 дітей без пільг.

середу, 18 січня 2017 р.

Що таке податковий кредит і як його сформувати

 Фахівці органів ДФС у Закарпатській області інформують, що згідно з підпунктом «а» пункту 198.1 статті 198 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до складу податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення платником податку операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.
 Відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних далі – ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.
 Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.
 Крім того, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, визначені у пункті 201.11 статті 201 ПКУ, зокрема, рахунок, який виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.
 Отже, податковий кредит може бути сформований платником податку без отримання податкової накладної на підставі рахунку за послуги, виставленого їх постачальником, при дотриманні таких обов’язкових умов:
  •  постачається послуга (а не товар);
  • вартість послуг має визначатися за показниками приладів обліку;
  • рахунок повинен містити загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця (постачальника) таких послуг.

 Факт формування податкового кредиту отримувачем послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, на підставі рахунку, виставленого постачальником таких послуг, не звільняє такого постачальника від обов’язку зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, складену за операцією з постачання таких послуг.
 При цьому після реєстрації в ЄРПН такої податкової накладної сума ПДВ, зазначена у ній, не може бути включена отримувачем послуг до складу податкового кредиту, оскільки податковий кредит за операцією з постачання (отримання) таких послуг уже було сформовано на підставі рахунку, виставленого постачальником послуг.

Дітям стало важче виїхати закордон

Кабінет міністрів України заборонив перетинати кордон дітям до 16-річного віку в супроводі одного з батьків без нотаріально завіреної згоди іншого з батьків без позначки в паспортному документі про прийняття на постійний консульський облік. Мова про це йде в постанові № 733.
Раніше для перетину кордону досить було відмітки про перебування на тимчасовому консульському обліку, що в подальшому могло призвести до оскарження правомірності виїзду.
“Новий порядок покликаний запобігати незаконному вивезенню за кордон дітей одним із батьків без дозволу іншого, сприятиме захисту прав як дітей, так і другого з батьків”, – відзначили в Кабміні.
За матеріалами сайту КМУ

вівторок, 17 січня 2017 р.

За чиї гроші буде страхова медицина?

Кошти на медичну страховку йтимуть із державної субвенції, яка вже виділяється. Жодні додаткові податки нараховуватися не будуть.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла "Високому Замку". 
За словами Супрун, державна страховка на 100% покриє витрати на лікування на первинному рівні  – у сімейного лікаря  і на екстрену медичну допомогу, тобто базові послуги, а не весь цикл медичної допомоги. Допомога на вторинному і третинному рівні (у вузькоспеціалізованих фахівців) буде профінансована частково.
Для дітей, пенсіонерів, мало­забезпечених існуватимуть спеціальні державні програми. Додатково люди, які працюють, зможуть мати приватну страховку. Її може купити для них роботодавець, і ця страховка буде покривати витрати на надання медичної допомоги на інших рівнях або на придбання ліків.

понеділок, 16 січня 2017 р.

На Закарпатті визначили кращих колядників

15 січня краяни та гості Ужгорода мали нагоду вчергове переконатися, яке багате і строкате Закарпаття в своїх традиціях. Один із найколоритніших фестивалів краю – "Коляди в старому селі" – цьогоріч відбувся вже всьоме.
Розпочалося свято на площі Театральній із видовищної ходи колядників, які запальною музикою та душевним співом закликали перехожих долучитися до дійства, що розгорнулося на території Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту.
Колону весело зустріли музейники та колядники, провівши гостей казково засніженими вуличками "старого села" до головної пам'ятки ужгородського скансену – Шелестівської церкви Архангела Михаїла XVIII ст., де відбулося святкове богослужіння.
Відкрили фестиваль очільники області й міста, які привітали всіх присутніх та наголосили: українці, зокрема, закарпатці не лише пам'ятають, але й щиро люблять свої традиції і саме тому на подібні народні святкування хочеться щораз повертатись, аби проникнутися цією дивовижною, живою енергетикою. 
Також керівники виконали почесну місію та нагородили дипломами і грошовими призами переможців першого обласного фестивалю-конкурсу колядницьких гуртів і вертепів "Нова радість стала…", що проходив в Ужгороді напередодні.
Так, за присудом компетентного журі переможцями стали:
1) лауреат І ступеня – бетлегем "Різдвяна коляда" православної церковної громади с.Великі Ком’яти Виноградівського району (керівник Іван Лендєл).
2) лауреати ІІ ступеня:
 - народний фольклорний колектив "Руснаки" Мукачівського міського будинку культури (керівник Михайло Піров);
- народний фольклорно-етнографічний ансамбль "Ужгород" Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури (керівники – Віктор та Олександр Шостаки, балетмейстер Роза Мацак).
3) лауреати ІІІ ступеня:
- вертеп будинку культури с.Білки Іршавського району (керівник Наталія Горзов);
- народний фольклорний колектив "Шовкова косиця" с.Чорна Тиса Рахівського району (керівник Василина Теміцька);
- колядницький гурт "Тячівська коляда" викладачів Тячівської дитячої школи мистецтв (керівник Андрій Іващук). 
Крім того, дипломантами фестивалю-конкурсу стали:
- вертепна група церкви Святого Архистратига Михаїла міста Ужгород (керівник Наталія Гумен-Біланич);
- родинний будинок "Нова сім'я" міста Ужгород (керівник Валентина Червоноока);
- колядницький колектив дитячого музичного театру "Райдуга" Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості "ПАДІЮН" (керівник Світлана Лутак);
- народний хор "Астра" викладачів Ужгородської дитячої школи мистецтв Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури (керівник Неля Швайгер).
Після оголошення результатів сцену передали понад 15-ти колядницьким колективам із усіх куточків краю, котрі звеселяли відвідувачів фесту впродовж дня.
Поряд із центральним дійством, охочі могли навідатися до музейних хатинок та познайомитися з різдвяними звичаями різних районів Закарпаття, спільно поколядувати і зробити гарні світлини на згадку, а ще – засмакувати традиційні для краю частування.
Повідомляє Управління культури  Закарпатської ОДА

пʼятницю, 13 січня 2017 р.

"Приватбанк" переходить у власність держави

Кабінет міністрів вирішив перевести ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову власність держави. 
Як повідомляє прес-служба уряду, Кабмін на засіданні в неділю розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни.
"Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність", - йдеться в заяві.
Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.
В уряді підкреслили, що ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.
Голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні уряду, та міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів КМУ про те, що приватні акціонери Приватбанку звернулися до уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.
"Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі", - наголошують в Кабміні.
В уряді виходять із того, що ухвалене ним відповідальне рішення врятувало як Приватбанк, так і всю банківську систему, йдеться в заяві.
В понеділок о 8-30 ранку про деталі ухвалених рішень на спільній прес-конференції поінформують міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарєва.
Уранці окремі заяви з цього приводу зроблять президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
Після націоналізації "Приватбанку" всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені, а банк буде працювати в стандартному режимі.
Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор з інформаційних технологій "Приватбанку" Дмитро Дубілет.
"Дорогі друзі, сьогодні  "Приватбанк" стає державним банком. Це несподівана новина (в тому числі для мене, повірте), але хвилюватися не потрібно", - написав він.

За словами Дубілета, всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені. Це гарантує держава. Крім того, він пояснив чому так сталося.

Скільки випускникам треба заплатити за пробне ЗНО

Вартість пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році з одного предмета складає 129 грн.

Відповідна інформація оприлюднена на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Під час пробного ЗНО абітурієнти матимуть можливість ознайомитися із процедурою проведення тестування та виконати тестові завдання, що будуть максимально наближені до завдань, які будуть виконувати учасники ЗНО під час основної сесії тестування.
Участь у пробному ЗНО зможуть взяти лише зареєстровані особи. Реєстрація учасників розпочалась 10 січня та триватиме до 31 січня 2017 року на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Пробне ЗНО з української мови і літератури відбудеться 1 квітня. Тестування з інших предметів, зокрема, біології, географії, історії України, математики, фізики, хімії, а також з англійської, німецької, іспанської, французької або російської мов буде проведено 8 квітня. Відповідно, учасник пробного ЗНО матиме можливість скласти один або два пробних тести - українську мову і літературу та один предмет за вибором.
Запрошення на пробне тестування, в якому буде вказано інформацію про пункт та час проведення тестування, учасники ПЗНО зможуть роздрукувати з власної персональної сторінки на сайті свого регіонального центру оцінювання якості освіти.
Після виконання тестових робіт усім учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання буде виданий тестовий зошит із відповідями на тестові завдання та схемами підрахунку тестових балів.
До уваги випускників! Результати ПЗНО не використовуються для оцінювання навчальних досягнень учнів навчальних закладів системи загальної середньої освіти.
За матеріалами osvita.ua

четвер, 12 січня 2017 р.

Боржників за комуналку внесли в електронний реєстр

Міністерство юстиції України запустило єдиний електронний реєстр боржників за комунальні послуги.

Міністерство юстиції України запустило єдиний електронний реєстр боржників за комунальні послуги.
Відповідні дані розміщені на офіційному сайті відомства, повідомляє «Слово і Діло».
У базу внесли фізичних осіб і приватні підприємства. Щоб дізнатися розмір боргу, потрібно ввести дані в спеціальну форму: ім'я, прізвище, по батькові, дату народження і номер ідентифікаційного коду або реєстраційний номер облікової картки платника податків.
Приховати заборгованості за комунальні послуги неможливо. Це повинно допомогти вирішити проблеми, пов'язані з продажем і переоформленням нерухомості.
Також Міністерство планує посилити покарання для боржників. Фізичних осіб, які бажають позбавляти водійських прав, а у підприємців відбирати ліцензії на ведення бізнесу.
Нагадаємо, раніше комітет ВРУ з питань будівництва та житлово-комунального господарства підтримав законопроект №3819, що передбачає посилення покарання за махінації з електричними і тепловими приладами обліку, аж до позбавлення волі на строк до п'яти років.

середу, 11 січня 2017 р.

Про нововведення при реєстрації нерухомості в Україні.

 Із 1 січня 2016 року в Україні набули чинності нові законодавчі положення щодо реєстрації прав на нерухомість. Серед найважливіших змін – скасування свідоцтва про право власності, розширення повноважень нотаріуса та електронне підтвердження факту володіння замість підписів, печаток і штампів. Зміни внесли не лише до правил реєстрації нерухомого майна, а й до деяких інших актів законодавства.
Свідоцтво про право власності скасовується
 Відтепер свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомого майна не видаватиметься. Фактично за результатами розгляду заяви у сфері державної реєстрації прав на нерухомість заявник має право отримати лише рішення державного реєстратора. Таке рішення надається в електронній формі і лише за бажанням заявника – у паперовій. При цьому на рішенні державного реєстратора, станом на зараз, останній не зобов’язаний ставити печатку, будь-які штампи чи підпис.
 Також нагадуємо, що інформація, отримана з реєстру речових прав на нерухоме майно в електронній чи паперовій формі, має однакову силу. Кожен громадянин має право отримати інформацію з реєстру в електронній формі про будь-який об’єкт нерухомості і його власника. Для цього потрібно лише зареєструватись на сайті Кабінету електронних сервісів  і провести відповідну оплату за надання інформації (інформаційної довідки).
Реєстрацією займатимуться місцеві органи
 Реєстрація прав на нерухомість передається від органів Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України до органів влади на місцях. Зі вступом у дію нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» звернутись із заявою щодо реєстрації прав на нерухомість можна до органів місцевого самоврядування, а саме виконавчих комітетів місцевих рад (міської, сільської, селищної), а також до районних державних адміністрацій.
 Виконавчі комітети місцевих рад (окрім виконкомів рад міст обласного значення) набувають таких повноважень, якщо про це прийме рішення відповідна місцева рада. Як випливає з нових положень  Закону про реєстрацію речових прав на нерухомість, місцевій раді слід забезпечити розгляд на пленарному засіданні питання щодо прийняття рішення про здійснення повноважень з реєстрації прав на нерухомість її виконавчим комітетом та вжиття відповідних заходів, необхідних для цього, зокрема підключення реєстраторів до Державного реєстру. Таким чином документи можна буде подати через  Центри надання адміністративних послуг відповідних органів.
Постановою КМУ №1127 від 25.12.2015 року затверджено також новий Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Органи Департаменту державної реєстрації (реєстраційні служби) Міністерства юстиції України, які досі проводили реєстраційні дії прав на нерухомість припиняють свої повноваження за рішення КМУ, але не пізніше 30 квітня 2016 року.
Скільки коштуватиме реєстрація прав на нерухоме майно
 Маємо нововведення у регулюванні плати за проведення реєстрації прав на нерухоме майно. До 1 січня 2017 року за реєстрацію прав на нерухомість збиралося державне мито. Зокрема для реєстрації права власності сплачувалась сума у розмірі 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 гривень). Зараз за такі послуги у новому Законі встановлено адміністративний збір, розміри якого визначаються з прив’язкою до розміру мінімальної заробітної плати. Зокрема за цю ж реєстрацію права власності у строк не більше 5 робочих днів тепер потрібно оплатити 0,1 від мінімальної заробітної плати (зараз це 140 гривень).
 Закон встановлює можливість провести реєстраційні дії швидше за підвищену оплату. Наприклад, за реєстрацію права власності на нерухоме майно в строк 2 робочі дні слід заплатити 1 мінімальну заробітну плату, протягом 24 годин – дві, і для реєстрації протягом двох годин – суму у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Рятувальники радять, як правильно поводитися на льоду

Взимку чимало закарпатців обирають для себе розваги, пов’язані з відпочинком на льоду. Тільки-но дозволяє погода, дорослі й діти поспішають влаштувати катання на ковзанах або санчатах. Хтось віддає перевагу зимовій риболовлі. Однак в усіх цих випадках не варто забувати, що крига здатна приховувати в собі небезпеку. Якщо лід тонкий, людина може провалитися в крижану воду. Тож Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає громадян не ризикувати власним життям і дотримуватися нескладних правил безпеки.
Виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см; для влаштування ковзанки – не менше 10-12 см; масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см; для переправи вантажного автомобіля – 35-55 см, трактора – 40-60 см. Товщину криги можна визначити за її кольором. Надійний лід має зеленуватий або блакитний відтінок, а тонкий – білий чи жовтий. Вельми небезпечно на водоймі випробовувати лід на міцність ногою. Найкраще це робити за допомогою палиці.
Спускатися з берега слід дуже обережно, тому що лід може не щільно з’єднуватися із суходолом, можливі тріщини, під льодом може бути повітря. Виходити на кригу і йти по ній безпечніше там, де вже пройшли люди (по їх слідах чи стежках). Якщо хтось виходить на лід першим, необхідно подивитися, чи не просів лід, бо він завжди тонший там, де впадають теплі стічні води промислових підприємств, ростуть кущі чи очерет, де швидка течія та б’ють джерела. Варто остерігатися місць, де крига покрита снігом. Сніг, який покрив лід, діє як ковдра – під снігом крига наростає повільно. Іноді буває так, що по всій водоймі товщина відкритого льоду становить 10 см, а під снігом – усього 3 см.
Затятим рибалкам слід пам’ятати, що взимку ловити рибу поодинці ризиковано. Краще зібрати групу з кількох людей, попередити рідних про свої наміри та на водоймі влаштувати лунки на безпечній відстані одна від одної. Якщо група осіб пересувається по льоду, їм слід іти ланцюгом, інтервал повинен бути не менше 5 м. Рибалці обов’язково треба мати при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів із петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем на іншому, два цвяхи або ніж – усе це допоможе вибратися на лід, якщо раптом людина провалиться у воду.
Верхній одяг не слід застібати щільно, а лямки від рюкзака треба надіти на одне плече: тоді в разі небезпеки в особи буде можливість швидко звільнитися від них. І кожній людині треба пам’ятати, що категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини. Якщо треба зігрітися, краще випити з термоса гарячого чаю або кави.
Що робити, якщо ви провалилися в холодну воду:
1) не піддавайтесь паніці, зберігайте самовладання, не кричіть, якщо поруч нікого немає – ви тільки даремно витратите сили, не робіть різких рухів, стабілізуйте подих, уникайте занурення з головою;
2) розкиньте руки в сторони й постарайтеся зачепитися за край льоду, надавши тілу горизонтальне положення по напрямку течії;
3) спробуйте обережно налягти грудьми на край льоду й закинути одну, а потім й іншу ногу на лід;
4) вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте у той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома, повільно повзіть до берега.

Далі вам необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконайте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

вівторок, 10 січня 2017 р.

Скільки в 2017 році отримають безробітні?

У Фонді загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття повідомляють, що в 2017 році безробітним будуть платити мінімум 544 грн і 1160 грн. Відповідною постановою фонду встановлено мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

Документом затверджено наступний порядок призначення мінімальної допомоги:
  1. для осіб, зазначених у частині другій статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (в дану категорію потрапляють застраховані особи зі стажем менше півроку) - 544 гривні;
  2. для осіб, зазначених у частині першій статті 22 вищевказаного закону (сюди входять застраховані особи, чий стаж перевищує шість місяців) - 1160 гривень.
У попередні роки мінімальна виплата по безробіттю склала 544 грн, і щоб її отримати, безробітний повинен був мати страховий стаж не менше півроку.
Працездатні безробітні українці мають право на отримання субсидії, однак її розмір буде розраховуватися на основі суми прожиткового мінімуму в країні.

пʼятницю, 6 січня 2017 р.

З 2017 року не доведеться переплачувати за обмін валюти



Норма про стягування 2-відсоткового пенсійного збору з операцій під час купівлі готівкової валюти втратила силу з 1 січня 2017 року.

Про це повідомили в Національному банку України.
"Стаття про скасування 2% збору вже набула чинності, і з 1 січня 2017 року його не стягують", - зазначили в прес-службі регулятора.
Як ми повідомляли, Верховна Рада скасувала зазначений збір ухваленим 20 грудня законом "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році", який було оприлюднено 31 грудня.
Збір із валютних операцій уперше в Україні було запроваджено в 1998 році як тимчасовий захід: до 2006 року його ставка становила 1,5%, потім знизилася до 1,3%, у 2007 році - до 1%, у 2008 році - до 0,5%, а в 2009 році - до 0,2%. У січні 2011 року парламент скасував пенсійний збір з операцій з іноземною валютою, але вже в 2014 році знову повернувся до його стягування за ставкою 0,5%.
При цьому ставку пенсійного збору під час купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі від початку 2015 року було підвищено з 0,5% до 2%, але з числа платників цього збору було виключено юридичних осіб, а об'єктом збору визначено виключно готівкові операції з купівлі валюти.
Ініціатори скасування цього збору зазначали, що тіньовий валютний ринок в Україні вже перевищив 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню й ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні. Цю пропозицію підтримував Нацбанк і міжнародні фінансові організації.
Згідно з даними Держказначейства, за 11 місяців 2016 року надходження від цього збору становили 326,61 млн гривень за плану на рік 190,66 млн гривень.
За матеріалами агентства "Інтерфакс-Україна"