понеділок, 17 вересня 2018 р.

Представлені нові купюри номіналом 100 євро та 200 євро


  Європейський Центральний банк продемонстрував зразки нових банкнот номіналом 100 євро і 200 євро, які випустять в обіг 28 травня 2019 року.
 Від старих банкнот нові відрізняються, зокрема, більшим і чітким зображенням номіналів, активним використанням в дизайні рельєфних зображень і написів, що змінюють колір при розгляданні під різними кутами, а також розміщенням на них портрета фінікійської царівни Європи (у вигляді голограми і водяного знака) і додаткових захисних елементів.

 Член виконавчої ради ЄЦБ Ів Мерш наголосив на особливому значенні банкнот номіналом 100 євро, які залишаються одними з найбільш затребуваних банкнот в світі.
 За словами Мерша, загальна кількість таких купюр, що перебувають в обігу в єврозоні та за її межами, перевищує кількість банкнот номіналом 5 і 10 євро.
Мерш визнав, що частка розрахунків готівкою поступово знижується, проте, за його словами, відбувається це повільно, а готівкові гроші як і раніше мають ряд переваг перед будь-якими іншими способами оплати.
 Зокрема, такі платежі можна проводити негайно і без залучення будь-яких посередників.
 Однією з головних причин випуску нової серії євробанкнот Мерш назвав необхідність боротьби з фальшивомонетниками.
 За його словами, нові банкноти буде складніше підробити і в той же час для звичайних людей стане простіше переконатися в достовірності купюри.
Нагадаємо, що оновлені купюри номіналом в 5 євро вийшли в 2013 році, 10 євро - в 2014 році, 20 євро - у 2015 році і 50 євро - в 2017 році.
 Нові банкноти номіналом 500 євро, які, на думку ЄЦБ, занадто спрощують ведення протизаконної діяльності, вирішено не випускати.
 При цьому старі "п'ятисотки" (так само, як і будь-які інші банкноти зразка 2002 року) поки залишаються законним платіжним засобом і їх обміну на нові ЄЦБ не здійснює. 
 Банкноти старого зразка вилучаються в міру того, як приходять в непридатність, про термін остаточного їх виведення з обігу ЄЦБ обіцяє оголосити заздалегідь, запевнивши в той же час, що в його територіальних підрозділах старі банкноти можна буде обміняти протягом необмеженого часу.