середу, 24 липня 2019 р.

Пенсія і пільги йдуть в онлайн: коли запрацює нова система держпідтримки громадян


Кабмін готує комплексну електронну систему обліку одержувачів грошей від держави. Навздогін до е-пенсій прийнято постанову про нову систему держпідтримки громадян E-social.

У Міністерстві соціальної політики кажуть, це позбавить людей від необхідності стояти в чергах, а оформляти і перевіряти пільги і виплати на дому, а влада зможе краще контролювати реальні доходи тих, хто простягає руку за держдопомогу. Експерти нововведення підтримують, але кажуть, що воно не вирішить всіх проблем людей, особливо похилого віку, які не вміють користуватися комп'ютером.

Нововведення
У Мінсоцполітики повідомили, що нова система повинна почати працювати 1 жовтня 2020 року. До цього часу обіцяють створити єдину базу, до якої зберуть дані про тих, хто претендує на будь-який вид допомоги від держави, – це може бути виплата малозабезпеченим, одиноким матерям, особам з інвалідністю, нарешті, найвитратніша для бюджету – на оплату рахунків за компослуги (минулого опалювального сезону – 55 млрд грн). Її, за оцінкою фахівців Мінсоцполітики, влітку отримують 1,8 млн родин, взимку – до 5 млн родин. Тобто до E-social перенесуть всі види виплат, крім страхових і пенсій – у Пенсфонду створюється окрема е-система. Як роз'яснив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір, для тих, хто вже перебуває в списках одержувачів будь-якого виду державної допомоги, нічого не зміниться. А ось для нових претендентів можливі два варіанти. Перший – по-старому прийти до відділення Мінсоцполітики за місцем проживання, написати заяву на держдопомогу, а після того як її оформлять, всі дані для розрахунку в наступні періоди (від півроку для субсидій на компослуги до довічного для осіб з інвалідністю) оновлюватимуться автоматично.

Другий – подати документи в електронному вигляді через особистий кабінет, але для цього треба мати електронний підпис. Також Мінсоцполітики обіцяє додати дані з нових реєстрів, насамперед ДФС, Міграційної служби, Пенсфонду.