пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Нові правила безготівки: чи заборонять платежі з 28 квітня







У Нацбанку заспокоїли українців

Незважаючи на те що кожен третій дорослий українець досі живе без банківського рахунку, безготівкові операції у нашій країні все більшають. Особливу актуальність такі платежі набули під час карантину, а тому багатьох не на штуку схвилювали чутки про те, що з 28 квітня в Україні нібито "заборонять безнал".

Річ у тому, що з цієї дати набирає чинності закон про протидію відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом. Цей документ вводить нові правила для банків – вони будуть зобов'язані звітувати про платників і одержувачів коштів. Але це зовсім не означає, що після 28 квітня не можна буде отримати грошовий переказ або оплатити товари/послуги карткою в інтернеті.

"З 28 квітня встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника і одержувача, яка повинна супроводжувати переказ коштів, однак це не матиме суттєвого впливу на переважну більшість операцій з переказу коштів. Кілька засобів масової інформації поширили неправдиву інформацію, що з 28 квітня цього року будуть зупинені платіжні системи. І нібито, як наслідок, буде неможливо здійснити звичайні операції – оплатити комунальні послуги, здійснити грошові перекази, оплатити товари/послуги. Це не відповідає дійсності", – заявили в Національному банку.

Насправді в більшості випадків у банків уже є інформація про його клієнтів – і дані паспорта, та ІПН, і, природно, номер рахунку. Тому ніяких проблем з новою звітністю виникнути не повинно – хіба що перший час можуть бути технічні труднощі з боку фінустанови. В такому випадку клієнтові слід звернутися до банку і дізнатися, як вирішити питання.

У разі якщо банку все ж буде потрібна додаткова ідентифікація платника, провести її можна віддалено, пояснюють в НБУ – наприклад, за допомогою BankID, біометричного паспорта, бази бюро кредитних історій або простого відеодзвінка з банку. У будь-якому випадку, більшості платежів такі правила не торкнуться.


Докладніше