пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

НАЦБАНК УКРАЇНИ: ПОТРІБНІ КРЕДИТНІ КАНІКУЛИ – ЗАТЕЛЕФОНУЙТЕ ДО ВАШОГО БАНКУ!


Маєте кредит, а через карантин не можете його погашати? Розуміючи складність ведення бізнесу, а також необхідність вимушених відпусток громадян за власний рахунок в умовах карантину, Національний банк передбачив так звані «кредитні канікули»  – особливий пільговий період обслуговування кредитів для населення та бізнесу в період дії карантину та після його завершення. Здійснювати ці заходи рекомендовано Національним банком усім банківським установам з метою допомогти позичальникам, які постраждали від поширення коронавірусу та впровадження надзвичайної ситуації й карантину, пережити ці складні часи та стати на ноги після їх завершення.
Перша частина пільгових умов – це відстрочення платежів за кредитами. Позичальники можуть сплатити їх вже після завершення карантину, а банки не будуть нараховувати штрафи чи пеню за невчасні платежі. Однак позичальники мають розуміти, що це – не прощення боргу, а відтермінування оплати тіла та процентів за кредитом. Відсотки продовжують нараховуватися протягом карантину й після карантину їх треба буде сплатити.
Друга частина пільгових умов – це заходи для полегшення погашення та обслуговування боргу вже після завершення карантину. І НБУ, і банки розуміють, що бізнесу та громадянам буде складно виплатити одразу всі платежі, що накопилися після карантину, особливо, якщо їх дохід постраждав від запровадження карантину. Тому НБУ рекомендував банкам, а банки вже активно пропонують своїм клієнтам реструктуризацію кредитів. 
Громадянам, ФОПам та малому бізнесу банки можуть запропонувати зміну графіка платежів, звільнення від сплати тіла кредиту на час карантину з відповідним подовженням кредиту, капіталізацію відсоткових платежів тощо. Головне – реструктуризація не може передбачати погіршення умов кредиту. Для середнього та великого бізнесу банки застосовують індивідуальні підходи залежно від фінансового стану компанії та того, наскільки суттєво компанія постраждала від карантину.