вівторок, 22 березня 2016 р.

Соціальним стандартам змінять відсотковий показник

     Прем’єр дав зрозуміти, що рівень підвищення заробітних плат і пенсій залежатиме від якісної роботи державних компаній
     Про те, що прибутки 17 найбільших державних компаній України за минулий рік сягнули 2,6 мільярда гривень, розповів під час 10-хвилинного звернення до українців Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він пояснив телеглядачам, що ці держкомпанії поліпшили свій фінансовий результат на 10 мільярдів гривень, і нагадав, що протягом минулого тижня уряд заслухав результати діяльності їхніх керівників. Керуючись даними звітів, він заявив, що підприємства відраховують 10% усіх податків, які сплачують суб’єкти підприємницької діяльності у країні.
     Наприклад, ДП «Енергоринок» посилило свій фінансовий результат на 1,6 мільярда гривень, Адміністрація морських портів України — на 2,3 мільярда. ВАТ «Одеський припортовий завод» стало прибутковим уперше за кілька років, поліпшивши свій фінансовий результат майже на півмільярда гривень. НАК «Нафтогаз України» вдосконалила фінансовий результат на 65 мільярдів. «Компанія, яка була завжди збитковою і годувальницею для олігархів, що сиділи на темних газових схемах, нарешті виходить на прибутковість і прозорість», — пояснив Арсеній Яценюк.
     А ось ПАТ «Центренерго», Укрнафта та ДП «Укрспирт» позитивних результатів не продемонстрували. Глава уряду резюмував: «Що краще працюють державні компанії, то більше вони сплачуватимуть податків до державного бюджету». Завдяки такій схемі Кабінет Міністрів отримає змогу для підвищення соціальних стандартів, заробітних плат, пенсій, оновлення доріг, зведення нових шкіл і лікарень.

Як обійти офшорні зони

     Арсеній Яценюк вважає за потрібне призначити керівників 50 найбільших державних компаній на прозорому незалежному конкурсі. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Моя категорична позиція — це відсутність політичного чи будь-якого іншого впливу на керівництво державних компаній. Мета керівника компанії — ефективність роботи підприємства, створення робочих місць, сплата податків та збільшення вартості державних активів. Як Прем’єр-міністр вимагаю, щоб державні компанії перестали бути політичними годувальницями різних політиків і сил» Детальніше