понеділок, 28 березня 2016 р.

Питання фінансування професійно-технічної освіти розглядалося вчора на засіданні Кабінету Міністрів


Дата: 25.03.16 14:38  

АМУ виступила на захист інтересів громад
23 березня відбулося засідання Кабінету Міністрів. Від Асоціації у ньому взяв участь перший заступник виконавчого директора О.Слобожан.
У порядку денному було передбачено вкрай актуальне на сьогодні для міст питання -  про фінансування професійно-технічної освіти.
За інформацією Мінфіна, озвученою на засіданні,  4 лютого Уряд прийняв рішення про виділення 500 млн. грн. для потреби ПТУ у тих регіонах, де фінансування не здійснюється. 17 березня  парламентський Комітет з питань бюджету погодив таке рішення і 18 березня перші 200 млн грн були перераховані в обласні бюджети, а наступні транші по 75 млн грн будуть здійснені протягом наступних чотирьох місяців. За рішенням Уряду, розподіл цих коштів мають проводити обласні адміністрації у відповідності до потреб міст.
О.Слобожан від імені Асоціації міст України  звернув увагу урядовців на те, що  проблема з ПТУ дуже серйозна. У цих закладах навчаються діти з усієї області і фінансування профтехосвіти – це державні повноваження. Для місцевого самоврядування це невластиві повноваження і в місцевих бюджетах на такі витрати не вистачає ресурсу. Окрім того, АМУ має інформацію, що кошти, які надійшли на області, до міст не потрапили. Також це лише 500 млн грн при потребі 5,8 млрд грн.
Мінфін зауважив, що з цих 5, 8 млрд грн 4 млрд  передбачені в бюджетах деяких міст і вони вже проводять фінансування.
Загалом слід заначити - урядовці визнають, що система ПТУ потребує реформування. Міносвіти підготувало проект Закону «Про функціонування профтехосвіти». І Уряд його підтримав. Цей законопроект вже зареєстровано у парламенті, але його прийняття можливе після прийняття базового закону про освіту. Детальніше