понеділок, 21 березня 2016 р.


Електронне декларування держслужбовців. Чи є привід радіти?

Сергій Рибалка — Понеділок, 21 березня 2016, 09:50

Сергій Рибалка, народний депутат, голова Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності

Колонки автора


15 березня парламент остаточно ухвалив останній з "безвізових" законів – закон про електронне декларування доходів службових осіб з пропозиціями президента.
Песимісти скажуть, чого так радіти, коли боротьба з корупцією в Україні донині ведеться в основному на папері.
За два роки після Революції Гідності ми створили чотири нових відомства із боротьби з корупцією, але жодне з них ще повноцінно не працює. Навіть наші міжнародні партнери нещодавно прямо вказали, що корупція руйнує майбутнє України та підриває довіру до неї міжнародної спільноти.
Навіть сьогоднішня політична криза розпочалася через звинувачення у політичній корупції. Спитайте у бізнесменів та простих українців, чи подолана корупція, і вони розкажуть вам багато цікавого не соромлячись у виразах. Саме так скажуть песимісти… І будуть праві… І разом з тим… не праві.
Що  сталося? По-перше, ухвалення закону про електронне декларування відкриває Україні шлях до отримання цього року безвізового режиму з Європейським Союзом. Тепер м’яч на стороні ЄС.
Хоча для них це буде дуже складним рішенням. В Європі зростає напруження у зв’язку з міграційною кризою. Крім того, напередодні референдуму в Нідерландах у європейських засобах масової інформації поширюється досить неприємна для нас інформація, яка переконує європейців відкласти будь-які рішення щодо європерспектив України.
По-друге, необхідність електронного декларування (та відповідальність для службових осіб за достовірність даних) вводиться  не з 2017 року, а з 2016 року. Чиновники повинні будуть подати електронні декларації протягом 60-ти днів з дня початку роботи електронної системи. Коли це станеться? Кажуть, через 2-3 місяці. Сподіваємося. Детальніше