вівторок, 23 серпня 2016 р.

Конфіденційні оцінки та менше домашніх завдань - рекомендації для молодшої школи

Оцінка знань українських школярів початкових класів (1-4) з 1 вересня поточного року будуть проводитися у відповідності з новими рекомендаціями Міносвіти, які повинні знизити навантаження на дітей і зробити навчальний процес більш цікавим.
Відповідний наказ Міністерства освіти і науки та додаток з методичними рекомендаціями опублікований на сайті МОН, передає 112 Україна.
Тепер у 1-му класі домашні завдання задавати не будуть взагалі. У 2-му передбачений такий обсяг завдань, щоб їх виконання не перевищувала 45 хвилин. У 3-му – не більше 70 хвилин. У 4-му – не більше 90 хвилин.
Також домашнє завдання не задаватимуть на вихідні, святкові дні та канікули.
Оцінювання відбуватиметься вербально, тобто без виставлення балів:
- у 1 класі для всіх інваріативних (стандартних) предметів;
- у 2 класі залежно від рішення педради школи;
- у 2-4 класах для інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, основи здоров'я, фізкультури, "Я у світі" та трудового навчання;
- у 1-4 класах для всіх інваріативних предметів.
Результати оцінювання відтепер стають конфіденційною інформацією, доступною тільки для дитини і його батьків (осіб, які їх замінюють). Оцінювання може бути виражене вербально або в балах, обов'язково містить оцінні судження вчителя і є відображенням досягнень дитини, а не його невдач.
Також у документі визначені критерії, які мають забезпечити об'єктивність і точність оцінки.
Будуть використовуватися поточні і підсумкові види контролю та оцінювання.
Також забирається оцінка за ведення зошитів і бали за каліграфічне письмо учнів, залишаться лише коментарі вчителя. Наприклад, "Правильно", "Вже набагато краще".
Щоб знизити психологічне напруження у першокласників, до формування навичок письма рекомендується користуватися простим олівцем. На розсуд вчителя допускається виправлення чи гумкою або закреслення.
Нагадаємо, в Україні 1 вересня в перший клас підуть майже 394 тис. дітей.