пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Чи може неприбуткова установа виплачувати дохід працівникам?

У Головному управлінні ДФС у Закарпатській області роз’яснюють чи може неприбуткова установа виплачувати дохід працівникам або своїм членам на підставі цивільно-правового договору.
Відповідно до пп. 133.4.2 Податкового кодексу України обов'язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених установчими документами.
Водночас, виплати, спрямовані неприбутковою організацією на оплату праці засновникам (учасникам), працівникам, членам такої організації (у т.ч. оплата лікарняних), інші виплати, що входять до витрат на оплату праці, а також компенсаційні витрати на відрядження, підвищення кваліфікації за профільним напрямом вважаються витратами в межах статутної діяльності.

Будь-яка виплата доходу (прибутків) засновнику (учаснику), працівнику або члену неприбуткової організації на підставі цивільно-правового договору вважається використанням доходу такої неприбуткової організації для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.