пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

Електронні державні послуги - реальність?

За допомогою технології MobileID громадяни зможуть отримати будь-яку державну послугу в режимі онлайн, не контактуючи з держустановами

Кабінет міністрів України має намір розробити законодавчу базу для запровадження в Україні на державному рівні технології мобільної ідентифікації громадян – MobileID, пише УНІАН.
У Кабміні вважають, що послуга MobileID дуже перспективна, оскільки сприятиме впровадженню в Україні електронних державних послуг і побудові цифрового суспільства. Гройсман повідомив, що за допомогою цієї технології громадяни зможуть отримати будь-яку державну послугу в режимі онлайн, не контактуючи з держустановами.
"Все повинно бути дистанційно. Практика, коли людина ходить за якимись довідками, має залишитися в минулому", – сказав прем'єр-міністр.
Директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку оператора "Київстар" Євген Кражан, присутній на зустрічі, повідомив, що в Україні вже запущено пілотний проект впровадження технології MobileID на базі електронних послуг Державного земельного кадастру.
Відомо, що Mobile ID – сервіс мобільного ідентифікації користувачів, який дає змогу абоненту використовувати свій мобільний телефон з встановленою в ньому SIM-картою для безпечної електронної ідентифікації. Mobile ID можна використовувати для доступу до захищених електронних документів, а також щоб ставити підпис на документах. Такий стандарт здатний поліпшити якість надання адміністративних та інших сервісів. В Україні вперше стандарт Mobile ID було реалізовано на порталі адміністративних послуг у Львові.
Зауважимо, впровадження безконтактних електронних послуг, перехід на електронну ідентифікацію та електронний підпис громадянина є необхідною умовою для впровадження системи електронного уряду в Україні. У 2014 році Кабмін заявив про намір запустити електронний уряд в Україні до 2017 року. 
От тільки треба усвідомлювати, що усі дії користувача MobileID фіксуються, записуються і дуже легко відслідковуються. Звичайно, в Україні є і будуть закони, які оберігатимуть ці таємниці. Але ми дуже добре знаємо, для кого писані і для кого не писані ті закони і ях їх дотримуються...