середу, 1 лютого 2017 р.

Що треба знати: новації в податковій системі

Днями в Закарпатті відбулися семінари, присвячені новаціям у податковому законодавстві, які вступили в силу після 1 січня 2017 року.

Одним із питань, яке цікавило платників області, було питання щодо змін, які стосуються податку на прибуток. Наведемо ряд питань, які найчастіше задавали відвідувачі семінарів, та відповіді на них.
1. Філія, відокремлений підрозділ на самостійному балансі. Хто сплачує податок і подає декларацію?
Підпунктом 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у редакції, яка діє після 01.01.2015, встановлено, що платниками податку на прибуток - резидентами є суб'єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 ст. 133 ПКУ.
Отже, з 01.01.2015 після внесення змін до ПКУ Законом України від 28 грудня 2014 року N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" відокремлені підрозділи юридичної особи не є платниками податку на прибуток.
Починаючи з податкових звітних періодів 2015 року, головне підприємство (юридична особа), яке має у складі відокремлені структурні підрозділи, визначає податкове зобов'язання з податку на прибуток у податковій декларації в цілому по платнику податку - юридичній особі з урахуванням показників діяльності структурних підрозділів. При цьому податок на прибуток сплачується головним підприємством за його місцезнаходженням.
2. Коли подається і при яких умовах звіт про трансфертне ціноутворення?
Платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, до 1 жовтня року, що настає за звітним, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (п. 39.4.2.).