середу, 29 березня 2017 р.

Щорічно українець сплачує на охорону здоров'я 1700 грн. податку

Проте якісні медичні послуги отримує не завжди...

З метою покращення якості лікування у МОЗ розроблено новий законопроект, яким передбачено сплату конкретним медичним установам коштів за конкретні медичні послуги.
Міністерство охорони здоров’я пропонує впровадити в Україні пакет безкоштовних медичних послуг, які сплачуватимуться за рахунок держави. Передбачається, що бюджетні кошти, які надходять зі щорічного податку українців на охорону здоров’я, мають іти за конкретним пацієнтом, за конкретну послугу для цього пацієнта і за чіткими тарифами, щоб медичний заклад теж знав, скільки коштів він отримає, повідомляє ТСН.
Пакет медичних послуг буде складатися з «червоного», «зеленого» та «синього» списків. До «зеленого списку» ввійдуть невідкладна, первинна та паліативна допомога. Ці послуги покриватимуться державою стовідсотково. У «синьому списку»опиняться медпослуги, які не є екстреними та планові послуги. Частково їх оплачуватиме держава, частково — сам пацієнт. А за послуги з «червоного списку» — неекстрене лікування у стоматолога, звернення до лікаря без направлення, послуги естетичної медицини — доведеться сплачувати з власної кишені.
Тарифи будуть єдиними і загальновідомими, їх можна буде сплатити абсолютно легально, і вони будуть набагато менші, ніж ті гроші, які ми сьогодні платимо в кишеню лікарю або у вигляді так званого «благодійного внеску».
Фахівці в галузі страхування стверджують, що до цього проекту є ще чимало додаткових питань. Зокрема, невідомо, наскільки швидко держава відшкодовуватиме витрати за лікування. А від цього, в підсумку, можуть страждати й самі пацієнти.
Щоби зменшити кількість таких випадків, потрібно вчасно звертатися до свого сімейного лікаря, запевняють у МОЗ. Адже ця послуга також стовідсотково покривається державою.
На нові розрахунки систему охорони здоров’я в Україні планують перевести до 1 січня 2019 року.