середу, 3 січня 2018 р.

Як створити ОСББ

 Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – це юридична особа, створена власниками квартир та / або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.
 Умовно процес формування об'єднання співвласників багатоквартирного будинку можна розділити на п'ять етапів.
 Попередньо слід ознайомитися з вимогами законодавства до створення ОСББ. Потрібно розуміти, які правила діють всередині ОСББ, хто такий голова, які функції виконує правління, а які – контрольно-ревізійна комісія. Розібравшись у всіх нюансах, приступайте до другого етапу – інформування сусідів.
 Одна з вимог закону "Про ОСББ" – це оповіщення сусідів про майбутнє голосування про створення ОСББ не менше ніж за 14 днів до зборів. Повідомлення про голосування слід вручити кожному співвласнику будинку під розписку. При цьому мешканець будинку і співвласник – не одне і те ж.
 Якщо до когось так і не вдалося "достукатися", вирішенням питання може стати поштова пересилка запрошення. Рекомендований лист допоможе пізніше довести, що людина була повідомлена про майбутню подію. Якщо в будинку є неприватизовані квартири, лист надсилається на ім'я мера. Якщо приміщення знаходиться у володінні юридичної особи, лист відсилається за юридичною адресою.
 Протягом 14 днів перед установчими зборами рекомендується провести кілька ознайомлювальних зборів для інформування, роз'яснень.
 Установчі збори – це офіційний захід, на якому співвласники голосують "за" або "проти" створення ОСББ.
Організація зборів складається з декількох моментів:
визначення місця проведення;
реєстрація учасників і визначення кворуму (це 50% + 1 голос від загальної кількості співвласників);
зібрань голови зборів, секретаря та членів лічильної комісії (обираються тільки на одне конкретне збори); голосування (спочатку виноситься питання про створення ОСББ, далі вибирається назва і обговорюється статут).
Для створення ОСББ необхідно, щоб "за" проголосувало 2/3 зареєстрованих учасників.
 Правління – це виконавчий комітет ОСББ, який займається втіленням в життя рішень, прийнятих на загальних зборах ОСББ. Про виконану роботу вони зобов'язані звітувати перед співвласниками будинку. Бажано, щоб до правління входило непарне число осіб, щоб не було рівного розподілу голосів під час голосування при прийнятті будь-яких рішень.
 Окремим протоколом оформляється обрання Голови Правління. Обирається також і контрольно-ревізійна група, функція якої – контролювати діяльність Правління і стан фінансів ОСББ.

 Крім того, проводяться планові,позапланові та загальні збори, на яких можна не тільки поставити будь-які питання Голові або Правлінню, але і переобрати їх.