середу, 14 березня 2018 р.

Розенко розповів, як будуть монетизувати пільги на проїзд

 Віце-прем’єр Павло Розенко пояснив, як буде функціонувати система монетизації пільг на проїзд в Україні. Це пов’язано з “розігнаною” напередодні хвилею з питання монетизації пільг на транспорті для всіх категорій пільговиків. Кабмін затвердив порядок надання у грошовій формі з оплати проїзду всіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Так, фінансування витрат з надання монетизованих пільг здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.
 Розенко перерахував основні принципи роботи системи монетизації:
- пільги, згідно з законом, будуть надаватися в безготівковій (як зараз) або готівковій формі;
- рішення про “монетизацію пільг” буде ухвалювати виключно місцевий орган влади. Незважаючи на те, що пільги на транспорт зараз фінансуються з місцевих бюджетів, Кабмін надав право саме місцевим органам вирішувати питання щодо безготівкової/монетизованої форми пільг;
- тільки тоді, коли місцеві влади ухвалять рішення про монетизацію, набуває чинності “Порядок надання пільг у готівковій формі”, який був схвалений урядом;
- ніяких обмежень в “30 поїздок на місяць” уряд не затверджував. За словами Розенка, мова йде про дезінформацію, що “крутилася” в ЗМІ. Він пояснив, що уряд затвердив мінімальні соціальні норми — 30 поїздок.
“Це гарантія. Нижче якої місцевий орган влади не вправі розраховувати монетизовану виплату пільговику! Права людини повинні бути захищені від свавілля місцевих чиновників”, — додав він.

- органам місцевого самоврядування надано право встановлювати будь-яку кількість поїздок для пільговиків, яка не може бути нижчою за мінімальну соціальну норму. Тобто, якщо місцеві влади ухвалять рішення про монетизацію пільг, вони повинні встановити і відповідні соціальні нормативи.