понеділок, 7 травня 2018 р.

Реформа освіти в умовах децентралізації

 В Україні відбувається процес децентралізації влади. Одним із надскладних завдань для об’єднаних територіальних громад у ході цього процесу є створення функції управління освітою.  До об’єднання громад управлінням освітою в селах і селищах займались відділи освіти районних державних адміністрацій, які є елементами вертикалі державної виконавчої влади. Функції виконавчих органів сільських та селищних рад у сфері освіти були мінімальними та полягали в реалізації другорядних завдань для забезпечення шкіл (як наприклад організація підвозу учнів).
 На відміну від райдержадміністрацій, органи місцевого самоврядування об’єднаних громад є автономними та мають всі повноваження, у тому числі у сфері управління освітою.
 Органам місцевого самоврядування практично усіх об’єднаних громад разом з отриманням бюджетних преференцій та управлінських повноважень необхідно буде взяти на себе складне завдання та відповідальність за створення ефективного управління системою освіти в своїх громадах. З огляду на викладене, пропонуємо вашій увазі інформаційні матеріали, які допоможуть у вирішенні цього питання.
Інформація про Нову Українську школу є тут