понеділок, 4 червня 2018 р.

Закон про "комуналку" відкладається: чому і що це означає для українців

 Набуття чинності законом "Про житлово-комунальні послуги" (ЖКП), намічене на 10 червня, відкладено. В профільному комітеті Верховної Ради. Причина – не готові підзаконні акти, тому Кабмін ініціює перенесення термінів на 2019 рік. 
Що це означає для українців?
 Для дотримання правового боку питання, оскільки новий закон не стикується з діючими постановами Кабміну, зокрема в питаннях укладення договорів між постачальниками і споживачами послуг, припинення надання компослуг в разі несплати, нарахування пені тощо, а нові постанови ще не готові. Можуть виникнути загрози з проходженням нового опалювального сезону, вивезенням сміття, оскільки за новим законом постачальники компослуг формально не матимуть права надавати ці послуги, поки не укладені типові договори, а нові їх варіанти не розроблені. Тому вирішено перенести набуття чинностей статей закону, які стосуються опалення, на 1 травня 2019 року, а обслуговування будинків – на 1 січня 2019 року".
 У Мінрегіонбуду та ЖКГ нам доповнили, що планується також зміщення термінів з монтажу постачальниками послуг приладів будинкового обліку тепла (до 2 серпня 2018 р.), інакше тепловиків чекали б великі штрафи.
 Крім того, правила управління багатоквартирними будинками тільки пройшли процедуру громадського обговорення, ще потрібен час на їх прийняття Кабміном і набуття чинності, підбір кваліфікованих кадрів на посади кербудів. А згідно із законом, послуга з управління багатоквартирним будинком повинна бути введена також з 10 червня..
 Після набуття чинності закону про ЖКП всі жителі багатоквартирних будинків повинні будуть в тримісячний термін вибрати собі управителя або створити ОСББ. Зараз там, де немає ОСББ, а таких будинків в країні близько 80%, опаленням, водопостачанням, прибиранням території тощо займаються керуючі компанії, по суті, колишні жеки. Якщо закон почне діяти з 10 червня, то всі укладені жеками договори з постачальниками послуг втратять чинність. І може статися, що мешканцям відключать воду, перестануть вивозити сміття, оскільки "немає договору – немає послуг".
 У Мінрегіонбуді обіцяють допомогти місцевій владі вирішити цю проблему до кінця року. Тут є правова колізія: рішення про призначення управителя повинні прийняти мешканці будинку, а за Конституцією примушувати їх не можна, це порушення прав громадян. Але за утримання будинку мешканцям доведеться платити більше, оскільки туди увійде і зарплата управителя. Що стосується пені за несплату, то її в будь-якому випадку повинні ввести з 1 січня 2019 р незалежно від того, чи буде перенесено набуття чинності закону про компослуги, чи ні. Вона, нагадаємо, становить 0,01% від суми боргу в день і не може перевищувати 100% боргу.
Фахівці в сфері ЖКГ кажуть, що рішення влади можна пояснити, але воно ще на рік затримає введення сучасних методів обслуговування багатоквартирних будинків.

 Для малоініціативних мешканців нічого поки не зміниться, але це швидше погано, ніж добре, адже все одно доведеться щось міняти. Закон дає людям можливість вибору: жити з ледь теплими батареями, відсутністю води в крані, горами сміття під вікном чи змінити ситуацію, створивши ОСББ, вибравши кербуда. На жаль, більшість поки не замислюються, що володіння власністю – це не тільки права, але і обов'язки".