неділю, 3 червня 2018 р.

Кредити по-новому: відсотки для позичальників впадуть, але іпотека не оживе

 Закон про відновлення кредитів, розроблений Нацбанком
 По-перше, закон зменшить ризики для банків при видачі кредитів, так як в ньому чіткіше прописано застосування механізму застави і поручительства, які поширені і на спадкоємців боржника. Наприклад, якщо банк-кредитор змінить зобов'язання (збільшить відсотки по кредиту, введе додаткові штрафи і пені), то поручитель відповідає за порушення виплат позичальником в обсязі до внесення змін (зараз - в новому обсязі).
 По-друге, знизиться фінансове навантаження на позичальників, так як вони отримають право у разі незгоди з діями банку (підвищення процентної ставки та ін.) Погасити кредит протягом 30 календарних днів з моменту повідомлення про внесення банком змін (зараз таке можливо тільки за згодою банку ).
 По-третє, усунуто можливість для неповернення кредиту шляхом виведення його з-під застави, так як заборонена перереєстрація нерухомості і транспорту, банкрутство юрособи-поручителя не знімає зобов'язань з його засновників. Також після третіх торгів з продажу заставного майна (за рішенням суду) кредитор може купити його за заявленою вартістю (за 70% стартової).
Є "пряники" і для позичальників: після завершення позасудового розгляду кредитор вже не зможе стягнути борг з фізособи по суду, навіть якщо виявиться, що вартість заставного майна його не покриває. Також після повної виплати іпотеки нерухомість повинна бути передана її власнику протягом 14 днів (зараз терміни не визначені).
 Цей законопроект є запорукою повноцінного відновлення кредитування української економіки.
"В умовах захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати більш лояльні вимоги до позичальників, а значить, знизиться вартість кредитів для суб'єктів господарювання та фізичних осіб
Нацбанком кредитно-грошової політики закон працювати не буде, так як за нинішньої облікової ставки НБУ в 17% (вартість рефінансування комбанків Нацбанком), яку регулятор вирішив не знижувати, банкам набагато вигідніше купувати державні цінні паперу (прибутковість 17,5% річних і більше), ніж заробляти 10-12% на кредитах, ризикуючи, що вони не будуть повернуті, і створюючи, відповідно до вимог НБУ, грошові резерви під проблемні позики.
 Відсотки по іпотеці зараз зашкалюють (до 26% річних), тому поки вони не стануть менше, я не бачу сплеску кредитування під покупку житла. Але для того, щоб це сталося, необхідне зростання економіки, зменшення інфляції та зниження Нацбанком облікової ставки ".

 Зараз фінустанови заробляють в основному на двох останніх категоріях позичальників, видаючи їм беззаставні споживчі кредити під дуже високі відсотки, що досягають 70-100% річних і більше, так як ризик неповернення дуже високий - майже половина.