четвер, 16 серпня 2018 р.

Ввели нові правила для аліментів: скільки доведеться платити українцям

 Українців позбавили від сплати податків з аліментів. Відповідні нововведення закріпили в змінах до Податкового кодексу, що діють з 28 липня.
“Змінами передбачено, що в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку не включаються аліменти, у тому числі аліменти, що виплачуються нерезидентом”, — повідомила прес-служба Державної фіскальної служби в Київській області.
 Також нові правила передбачають, що до переліку включених до податкової знижки витрат, зокрема, відносяться кошти, сплачені на користь державних установ дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.
“Відповідно, якщо платник платив за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може звернутися в фіскальну службу для отримання податкової знижки. Для цього після закінчення податкового року необхідно подати до 31 грудня року, наступного за звітним, декларацію, в якій вказати суму отриманих доходів і суму коштів, сплачених на освітні послуги. Після проведення перерахунків протягом 60 днів платнику повернуть гроші”, — пояснили у відомстві.
 Податкова знижка нараховується на доходи, отримані у вигляді заробітної плати, при цьому сума знижки не повинна перевищувати розмір зарплати, яку отримав протягом року.
 Підтвердити отримані освітні послуги покликаний договір, який платник укладає з навчальним закладом. Сам договір і розрахункові документи, які підтверджують сплату коштів, платник зобов’язаний зберігати протягом трьох років.
Перелік вітчизняних установ дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначені відповідними законами України.

 Зазначені зміни будуть діяти для отримання податкової знижки за 2018 рік. Відповідно, громадяни повинні подати декларацію про отримані доходи з 1 січня по 31 грудня 2019 року.