вівторок, 16 жовтня 2018 р.

В Україні отримуватимуть "доступне житло" за новими правилами

 Учасник програми зможе самостійно вибирати квартиру.
 Українцям, які стали учасниками державної програми «Доступне житло», компенсуватимуть до 30-50% вартості.
 Новий порядок програми "Доступне житло" для населення, яку реалізує Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло), ухвалив Кабмін. Про це пише УНІАН.
"Програмами доступного житла для всіх українських громадян ми зможемо забезпечити 30% компенсації вартості такого житла. Зокрема, не лише за рахунок держбюджету, а й за рахунок місцевих бюджетів. Дуже важливо, це стосується внутрішньо переміщених осіб. Тут ми збільшуємо компенсацію вартості доступного житла до 50%. Тобто, 50% компенсуватиме або держава, або держава з місцевими бюджетами", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Також 50% вартості житла компенсовуватимуть воїнам АТО/ООС.
 "Робота з програмами щодо доступного житла потребує постійного вдосконалення щодо прозорості, відкритості та дійсної допомоги. Ми об'єднали два порядки, які існували, в один, яким у першу чергу передбачається можливість самостійного вибору заявником житла, яке він купуватиме.
Учасник програми також зможе самостійно вибирати банк, де буде оформлений кредит на купівлю житла. Зубко уточнив, що 30% вартості житла компенсуватиме держава і ще 30% можуть компенсувати місцеві бюджети.
 Програма "Доступне житло" була дійсно доступною, щоб у нас не було купівлі квартир 140-150 квадратних метрів, як це було раніше. Тому, ми конкретно обмежуємо щодо кількості квадратних метрів, які можуть бути куплені саме за програмою "Доступне житло", відповідно до кількості членів сім'ї.
 Держмолодьжитло публікуватиме дані про те, хто подав документи і хто вже отримав квартири, а розподіл коштів за регіонами залежатиме від кількості населення, а не кількості заявок.
 Раніше голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний заявив, що єдина програма в Україні з надання житла переселенцям і учасникам бойових дій заблокована через відсутність порядку використання коштів. За програмами цього фонду 2017 року з громадянами уклали 568 договорів на придбання житла, що на 63% більше, ніж 2016-го. 
 Державну спеціалізовану фінансову установу "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Кабмін створив 1992 року задля реалізації державних житлових програм. На сьогодні фонд реалізує перелік житлових програм, зокрема, за пільговим молодіжним кредитуванням, «Кредит із статутного капіталу" і "Доступне житло".