середу, 28 листопада 2018 р.

До уваги закарпатцям: У новому році платимо за світло за новими правилами




З 1 січня 2019 року правила оплати рахунків за електроенергію зміняться, відповідно до яких українські споживачі укладатимуть договори на її постачання і розподіл.
Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Оксана Кривенко.
"З 2019-го всі енергопостачальні компанії будуть зобов'язані відокремити свою діяльність з розподілу електроенергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого підприємства (обленерго), у тому числі, і шляхом створення електропостачальника. Причому договір про постачання енергії передбачає її комерційний продаж споживачеві в якості товарної продукції", - зазначила Кривенко.
Закон України „Про ринок електричної енергії” набрав чинності 11 червня 2017 року. Саме він розпочав процес реформування електроенергетичної галузі в України. У числі основних етапів реформи є відокремлення функції з розподілу електричної енергії від функцій виробництва, передачі та постачання, тобто створення відповідних окремих юридичних осіб.
Згідно закону усі тарифи лишаються дійсними, а змінюється лише постачальник електроенергії. Тобто ПрАТ „Закарпаттяобленерго” мусить створити нове юридичну особу на приладі товариства, яка буде виконувати діяльність саме постачальника світла. А от ПрАТ „Закарпаттяобленерго” лишиться лише розподільником електроенергії. Тому потрібно буде лише перепідписати договір із новим товариством.