понеділок, 18 лютого 2019 р.

На Закарпатті стартувала інформаційна кампанія «Я маю право голосу!»




     Про консолідацію зусиль правозахисної спільноти та громадянського суспільства, спрямованих на інформування українців про виборчі права йшлося під час обговорення реалізації правопросвітницької кампанії «Я маю право голосу!».
   У зустрічі взяли участь представники Міністерства юстиції України, системи безоплатної правової допомоги, правозахисних та громадських організацій, міжнародних партнерів.
Цього року в Україні відбудуться президентські та парламентські вибори. Тож потрібно створити всі умови, щоб громадяни могли реалізувати свої виборчі права. Важливо, щоб кожна людина мала можливість отримати повну інформацію про порядок участі у виборах. Саме на це спрямована правопросвітницька кампанія «Я маю право голосу!», що є частиною загальнонаціонального проекту «Я маю право!». Географією кампанії «Я маю право голосу!» є всі населені пункти України.
  На Закарпатті фахівці місцевих центрів, бюро правової допомоги разом із представниками юстиції та громадських організацій проводять правопросвітницькі заходи для населення, під час яких інформують громадян , як реалізувати своє право обирати. Зокрема, представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з працівниками юстиції провели на площі Театральній в Ужгороді флеш-моб «Я маю право голосу!», у рамках якого інформували перехожих про те, як реалізувати своє виборче право, та поширювали інформаційні пам’ятки «Участь у виборах за місцем фактичного перебування» та «Календар виборів».
   Фахівці зазначали, що внутрішньо переміщені особи, громадяни, які в день виборів перебуватимуть за кордоном, у відрядженні, навчаються чи працюють не за місцем реєстрації, для участі у виборах мають тимчасово змінити місце голосування. Для цього потрібно до 25 березня особисто відвідати найближчий орган ведення Держреєстру виборців (закордонну дипломатичну установу), пред’явити паспорт та подати письмову заяву за встановленим зразком, подати документи (копії), що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Для участі у другому турі повторно, не пізніше ніж за 5 днів (включно) до другого туру відвідати орган ведення Держреєстру виборців і отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.
    Фахівці також інформували ужгородців та гостей міста, як перевірити чи внесена особа у виборчі списки, куди звертатися, якщо особу не внесено у список і т.ін. та наголошували, що 30-31 березня працівники місцевих центрів працюватимуть у черговому режимі з 9.00 до 17.00 год.

Докладніше