пʼятницю, 12 квітня 2019 р.

Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси



Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси
Якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не має можливості проголосувати у день повторного голосування 21 квітня 2019 року на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування.
Законом України "Про Державний реєстр виборців" (стаття 7) передбачено, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинне бути мотивованим. Зокрема, це може бути службове відрядження, фактичне проживання не за зареєстрованим місцем проживання, робота або навчання у відповідному населеному пункті або державі, перебування в санаторії, тощо.
Кожен виборець може особисто перевірити інформацію про своє включення (невключення) до Державного реєстру виборців  звернувшись до програмного ресурсу "Особистий кабінет виборця".
До органу ведення Державного реєстру виборців виборцю необхідно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати. Переглянути перелік виборчих дільниць.
При поданні заяви громадянин пред'являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, - паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у вигляді картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України - військовослужбовців документом, який пред'являється органу ведення Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.
Звертаємо увагу що заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Державного реєстру виборців особисто. Надсилання вказаної заяви поштою (електронною поштою) законодавством не передбачено.
До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.


Докладніше