середу, 7 жовтня 2020 р.

Місцеві вибори-2020: Якими будуть бюлетені для голосування та як в них не заплутатися

 

Уже 25 жовтня українці обиратимуть місцеву владу різних рівнів. І відповідно в ЦВК затвердили вимоги та відмінності бюлетенів для голосування.

Якими будуть бюлетені та як в них розібратися : 

Бюлетень — для чого він?

Бюлетень — це офіційний документ для голосування, в якому виборець відмічає кандидата чи партію, яким висловлює свою підтримку.

Форма і зміст виборчого бюлетеня та порядок встановлення результатів виборів визначаються законодавством (Закони України "Про місцеві вибори", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори Президента України") та рішеннями виборчих комісій, прийнятими у межах їх законних повноважень.

Виборець заповнює бюлетень, опускає його в скриньку для голосування. Якщо у бюлетені відсутня позначка або таких позначок кілька, а також в інших передбачених законом випадках, бюлетень визнається недійсним.

Виборчий бюлетень не є агітаційним матеріалом, однак його форма і зміст може вплинути на волевиявлення виборця. Оскільки перші позиції у списку виборці зазвичай прочитують, це може створити перевагу відповідним кандидатурам, тому для справедливості номери варіантів голосування у бюлетені розподіляються між кандидатурами шляхом жеребкування.

Якими будуть бюлетені на місцевих виборах 2020

Днями Центральна виборча комісія затвердила форми бюлетенів для місцевих виборів у 2020 році. Бюлетені для голосування матимуть різний колір в залежності від органу самоврядування, до якого відбуваються вибори. Зокрема, документи матимуть таке забарвлення:

блакитного кольору – з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної ради;

світло-зеленого кольору – з виборів депутатів районної ради;

світло-жовтого кольору – з виборів депутатів міської ради;

світло-сірого кольору – з виборів депутатів районної у місті ради;

кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради;

світло-рожевого кольору – з виборів сільського, селищного, міського голови.

Також серед вимоги, які встановила ЦВК - виборчі бюлетені мають бути надруковані державною мовою на однаковому папері та на одному аркуші відповідного кольору. При цьому текстова частина повинна розташовуватися лише з одного боку аркуша.

Бюлетені з виборів депутатів обласних, районних, міських, селищних рад з кількістю виборців 10 тисяч мають наступний, більш звичний для виборців, вигляд:

Скільки бюлетенів отримають виборці

Загалом в день волевиявлення українці в більшості населених пунктів будуть заповнювати 4 бюлетені. Жителі міст обиратимуть міського голову, місцевих депутатів, депутатів районних та обласних рад. У селах на місцевих виборах обиратимуть голову села, депутатів відповідної ради ОТГ, депутатів райради та депутатів облради.

У столиці буде по 2 бюлетені зі списком кандидатів на пост глави міста й до міськради. У Полтаві, Кропивницькому, Кривому Розі, Херсоні, Житомирі буде додатковий бюлетень для голосування за кандидатів до районних рад у місті. Тут виборці отримають по 5 бюлетенів.

Виборці Донецької та Луганської областей, у яких виборча адреса відноситься до підконтрольних Україні територій, повинні отримати по 3 бюлетені. Вони будуть голосувати за главу, депутатів до місцевої ради й райради. На непідконтрольних українському урядові та окупованих територіях місцеві вибори проводитися не будуть.

  Як правильно проголосувати

Документ для волевиявлення нової форми необхідно "читати" по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії.

Докладніше