пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Як зараховуватимуть до 10-го класу у 2021— роз’яснення МОН

 

Жодного випускника 9-х класів не буде позбавлено права на продовження здобуття повної загальної середньої освіти.

2021 році стартує реформа шкільної освіти, згідно з якою заклади загальної середньої освіти планується розділити на три ступені: початкову школу (1-4 класи), середню школу (5-9 класи) та академічні ліцеї (10-11(12) класи). Міністерство освіти і науки України надає роз’яснення щодо набору до 10-11 класівзакладів загальної середньої освіти у 2021 році.

Забезпечення рівного доступу до якісної повної загальної середньої освіти для кожної дитини є ключовим пріоритетом держави. #МОН звертає увагу на те, що жодного випускника 9-х класів не буде позбавлено права на продовження здобуття повної загальної середньої освіти.

Заходи з удосконалення освітньої мережі, що здійснюються впродовж останнього часу органами місцевого самоврядування у зв’язку з реалізацією адміністративно-територіальної реформи та відповідно до перспектив упровадження з 2027 року профільної освіти, спрямовано на суттєве покращення якості та ресурсного забезпечення освіти, зокрема в сільській місцевості.

Як свідчать результати зовнішнього незалежного оцінювання, що потужнішою і ресурсозабезпеченою є школа, то успішнішими є її випускники. Доступ до якісної освіти напряму залежить від ефективності освітньої мережі. Вона, зокрема, є найбільш ефективним інструментом боротьби з нерівністю та дискримінацією у сфері освіти.

Під час формування спроможної мережі братиметься до уваги потреба у забезпеченні всіх складових освітнього процесу:

  • розташування закладів з урахуванням місця проживання учнів,
  • можливостей транспортної системи та підвезення до закладів освіти,
  • прогнозу демографічної ситуації впродовж найближчих 5 років,
  • рівня забезпеченості педагогічними кадрами,
  • відповідності ресурсного забезпечення закладів освіти сучасним вимогам, інформації про результативність та ефективність їх діяльності,
  • можливостей використання матеріально-технічних, кадрових і фінансових ресурсів,
  • підвищення ефективності освітнього процесу та інших факторів.

Зарахування до 10-х класів закладів загальної середньої освіти цьогоріч

 Докладніше