понеділок, 4 січня 2021 р.

Розмір аліментів має бути необхідним і достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини

Законодавством передбачено можливість стягнення аліментів на дитину, навіть якщо мати з батьком не перебували у зареєстрованому шлюбі та відсутня добровільна згода батька.

Фахівці Іршавського бюро правової допомоги роз'яснили, що саме передбачено законодавством.

Відповідно до частини першої статті 141 Сімейного кодексу мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Той з батьків, з ким мешкає дитина, має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів на дитину. У такому випадку аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми (твердій грошовій сумі).

Справи розглядаються місцевими судами за місцем проживання чи перебування відповідача.

Також позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Крім того, фахівці роз'яснили, що розмір аліментів має бути необхідним і достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Докладніше