вівторок, 2 березня 2021 р.

Як укласти договір на постачання електроенергії: пояснює «Закарпаттяенергозбут»

 

   Численні звернення надходять на адресу ТОВ «Закарпаттяенергозбут» з приводу постачання електричної енергії в новобудовах. Зокрема, громадяни, які купують помешкання в новобудові, шляхом укладення договору купівлі-продажу, хочуть укласти прямий договір на постачання електричної енергії з ТОВ «Закарпаттяенергозбут». За яких умов це можна зробити, а за яких – ні, роз’яснюють юристи товариства.

     Час від часу трапляються ситуації, коли будівельна компанія надає можливість власникам квартир оселятися в новобудові ще до моменту її введення в експлуатацію. При цьому, нерідко новозбудований багатоквартирний будинок не введений в експлуатацію, а підключений до електромереж як будівельний майданчик, на підставі договорів про надання послуг з розподілу електричної енергії та про постачання електричної енергії. Відповідно до вищевказаних договорів, забудовник зобов’язаний використовувати електроенергію лише для потреб будівельного обладнання, а не житлових квартир чи технічних цілей будинку.

       Тільки після введення новобудови в експлуатацію можливе оформлення мешканцями квартир документів на право власності. Саме такий документ є обов’язковим для укладення прямих договорів з електропостачальником, що передбачено законодавством. Зокрема, Правилами роздрібного ринку електричної енергії чітко описаний пакет документів, які повинен надати побутовий споживач для укладання договору про постачання електричної енергії з постачальником універсальних послуг. До цього переліку, окрім копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків чи копії паспорта та документа, що підтверджує наявність договору, укладеного з операторам системи на послуги розподілу (передачі) електричної енергії (паспорт точки розподілу (передачі), інформацію про присвоєний ЕІС-код), має бути надана й копія документа, яким визначено право власності чи користування (оренда, позичка, управління тощо) на об’єкт (приміщення), або копія документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об’єкта).

      У разі виникнення запитань ви завжди можете звернутися до кол-центру ТОВ «Закарпаттяенергозбут» за номером 0-800-50-59-60 чи Інформаційно-консультаційного центру товариства за міським номером (0312) 42-99-92. Графік роботи: Пн-Чт 08:00 – 17:00, Пт 08:00 – 16:00 (обід: 12:00 – 12:48).

Докладніше