пʼятницю, 15 квітня 2022 р.

Волонтерський медичний пункт для допомоги вимушеним переселенцям відкрили в Ужгороді

 

Волонтерський медичний пункт для допомоги вимушеним переселенцям, які зараз в Ужгороді, створили в приміщенні реабілітаційного корпусу міської дитячої клінічної лікарні (вул. Ференца Ракоці, 5).

ут у будні із 9:00 до 16:00 можна отримати консультацію спеціалістів кафедри сімейної медицини та амбулаторної допомоги УжНУ, інших фахівців, рецепт за державною програмою «Доступні ліки», електронне направлення до вузькопрофільних фахівців, скерування на безкоштовну фізичну та нейропсихологічну реабілітацію дітей.

Кожного, хто звертається, оглядає лікар, консультує, якщо є в наявності з гуманітарної допомоги потрібні препарати – надає їх людині.

До створення пункту долучилися: управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Ужгородської міської ради, викладачі кафедри сімейної медицини та амбулаторної допомоги УжНУ, інтерни та студенти старших курсів медичного факультету нашого університету, лікарі, які приїхали з інших областей  України, де тривають бойові дії. Планують залучати також іноземних експертів із реабілітації та сімейної медицини.

У дитячій лікарні укомплектували кабінет, закупили ноутбук і сформували графік роботи лікарів-волонтерів, програмісти з Київщини на волонтерських засадах розробили програму реєстрації людей.  

Завкафедри сімейної медицини та амбулаторної допомоги УжНУ Павло Колесник зазначив, що дуже часто симптоми можуть бути далеко не очевидними і тільки фахівець може встановити правильний діагноз та, відповідно, призначити лікування.  

Заступник начальника управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Ужгородської міської ради Ірина Столярова наголосила: у пункті медичної допомоги в «Совиному гнізді» працювали по кілька годин, фармацевти видавали ліки першої необхідності або ж, якщо людина чітко знала, який препарат потрібен (за навності).  Зараз же недужих оглядають медики,  ведеться чіткий облік і звернень, і виданих препаратів, буде проводитися аналіз, з якими найчастіше діагнозами звертаються, чи можна проводити профілактику, які потрібні ліки тощо. У «Совиному гнізді» залишили тільки чергування невеликого пункту для надання невідкладної допомоги і лише з мінімальним набором ліків.

 Докладніше