пʼятницю, 22 липня 2022 р.

Хто може вивезти дитину за кордон під час війни: роз’яснення Держприкордонслужби

 

Від початку літа до Держприкордонслужби України почастішали звернення громадян з питаннями щодо перетинання кордону дітьми.

Про це розповів Ігор Матвійчук – заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління.

 

Він нагадав, що днями Уряд змінив вимоги щодо перетинання кордону організованими групами дітей. У цих випадках важлива роль з підготовки документів покладається на Нацсоцслужбу. Вона, зокрема, через обласні військові адміністрації, консульські, дипломатичні установи України буде перевіряти організації, які готові приймати дітей, перевіряти умови їх відпочинку та оздоровлення.

Ігор Матвійчук також нагадав, що на період дії правового режиму воєнного стану дитина до 16 років може перетинати кордон у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима. Також супроводжувати можуть інші особи, уповноважені батьками дитини. Для цього їм необхідна або завірена органом опіки та піклування заява одного з батьків, або нотаріально завірена згода обидвох батьків дитини.

 Докладніше