середу, 18 січня 2023 р.

В Ужгороді проведуть етнографічно-містичні посиденьки



20 січня о 17:00 в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф.Потушняка (пр.Свободи, 16) відбудеться вечір  етнографічної містики за участі науковця , історика, дослідника історії Слобожанщини та Закарпаття часів Першої світової війни Антона Бондарева.

 

„ Слобідська Україна...Таємнича українська земля вишуканих візерунків, своєрідних традиційних регіональних страв, ну і, звісно,  численних забобонів, звичаїв та легенд. Але, що ми знаємо про них , що пам'ятаємо? Так сталося, що  століттями  російська імперія намагалася усіма силами викорінити з українського народу його споконвічні звичаї. Але, попри усе, з цього нічого не вийшло. І саме тому, до наших часів збереглося чимало унікальних матеріалів з численних етнографічних експедицій.

Тож, в цю п’ятницю ми  запрошуємо вас до дружнього вогнища  послухати історії та легенди  про козаків, які прийшли колись заселяти той край, відьом, чаклунів, домовиків  та багато чого іншого. Але, оскільки про  слобожанські звичаї, забобони, демонологію,  можна говорити нескінченно довго, наша зустріч у п’ятницю буде лише вступом , першим знайомством чи Intro до легенд того незнаного химерного краю. Ну, а далі..продовження обов'язково буде...”, - зазначають організатори.

Захід відбудеться  в рамках реалізації проєкту "Простір єдності та підтримки", який реалізується за фінансової підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation та Fondation de France

Докладніше