середа, 14 червня 2023 р.

Мінсоцполітики продовжує реформування сфери соціального захисту, у тому числі, у напрямку забезпечення прав дітей.

 

1 червня, на засіданні Кабінету Міністрів було ухвалено 3 постанови, розроблені за ініціативою Міністерства соціальної політики.

Прийняті акти спрямовані на створення додаткового соціального захисту дітей, які постраждали від війни, а також – на попередження порушення прав дітей, які є тимчасово переміщеними (евакуйованими), і суттєве посилення контролю за діями всіх сторін, залучених до евакуації.

  • Задля безпеки українських дітей, Уряд своєю постановою рекомендував військовим адміністраціям евакуювати дітей, які проживають в закладах на цілодобовій основі,не менше ніж за 100 км від тимчасово окупованої території і зони бойових дій та 50 км від кордону з російською федерацією і республікою білорусь, а також не менше 2 км від об'єктів критичної інфраструктури.

Цей акт також визначає механізми прийняття рішення про повернення в Україну тимчасово переміщених (евакуйованих) дітей із закладів з-за кордону - аби забезпечити, що діти повертаються до регіонів, в яких вони проживали, лише коли це справді безпечно. Також актом запроваджено механізм повернення евакуйованих за кордон цілих груп та окремих дітей.

Цей акт удосконалить облік в Єдиному банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів всіх дітей, яких евакуйовують із закладів, чи будь-які зміни щодо супроводжуючих осіб, місць перебування таких діток, організацій, які забезпечують догляд за ними тощо.

Докладніше