понеділок, 19 червня 2023 р.

Як в Україні оформити право власності на земельний пай: покрокова інструкція

 

Власникам сертифікатів на земельну частку (пай) необхідно оформити право власності до 1 січня 2025 року. Такі вимоги передбачені статтею 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». 

Які документи необхідні для цього та куди слід звертатись, про це читайте в консультації, яку підготувала головний юрист сектору «Турківське бюро правової допомоги» Самбірського місцевого центру з надання БВПД Марія Любоємська.

Які відомості має сертифікат на земельну частку(пай)?

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу в умовних кадастрових гектарах.

Варто зауважити, що сертифікат на земельну частку (пай) не є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж.

Саме оформлення у власність земельної частки (паю) передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку

Така земельна ділянка після оформлення вказаних документів матиме чітко визначені межі в натурі (на місцевості), а власник матиме повне право на володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Що необхідно зробити, щоб оформити право власності й отримати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно, якщо у вас є сертифікат?

Докладніше