понеділок, 2 жовтня 2023 р.

ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ДЛЯ ЖІНОК-МЕДИКІВ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?

 

З 1 жовтня в Україні на військовий облік мають ставати всі жінки-медики та жінки-фармацевти. Постановка на військовий облік – це не мобілізація. Він необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі. Окрім того, ця норма не нова та діє ще з 1992 року. Понад 30 років постановка на військовий облік жінок медичних спеціальностей працювала не досконало, через що частина медиків у ньому не враховані.

Перебувати на військовому обліку мають всі жінки віком від 18 до 60 років, які працюють за спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт, провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоров’я. Перелік усіх спеціальностей можна переглянути тут.

Формально військовозобов’язані жінки мають перебувати на військовому обліку за місцем проживання, а за кордоном – за місцем консульського обліку у дипломатичних установах України і не можуть змінювати їх без дозволу військового комісара. Обов’язку повернутися в Україну без відповідної вимоги у них немає.

Жінки-медики будуть мати три роки, щоб стати на військовий облік (до 31 грудня 2026 року).

Непридатними до військової служби визначають: вагітних жінок, медиків-матерів, які виховують дітей самостійно, мають тьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також тих чиї чоловіки служить у ЗСУ.

Жінки зі спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.

 Які обов’язки будуть в жінок у зв’язку з постановкою на військовий облік?

Докладніше