середу, 4 жовтня 2023 р.

Повітряні тривоги в школі: як батькам підготувати дитину, - пояснює МОЗ

 

З початком вересня частина дітей знову почала ходити до школи. Усі заклади освіти, які працюють офлайн, обладнані бомбосховищами, а вчителі мають чіткі інструкції на випадок повітряної тривоги. Багато українських дітей вже знає, що робити, коли під час навчання звучить сирена. Але є першачки, школярі, які нещодавно повернулися з-за кордону, перейшли з офлайн на онлайн навчання або переїхали чи просто змінили школу. Під час повітряної тривоги вони можуть розгубитися чи запанікувати. 

 Як підготувати школярів до повітряних тривог під час навчання

  1. Обов’язково дізнайтеся все про укриття та правила безпеки у вашій школі. Поговоріть із дитиною про те, що вона має робити у школі під час тривоги. Розкажіть, що вчителі знають, як діяти і подбають про всіх школярів, а дітям треба чітко слухатися їхніх інструкцій. 
  2. Поясніть, що освітній процес триває і під час повітряної тривоги. Наголосіть, що у цей час дитина не може піти додому, а виходити з укриття небезпечно для життя та здоров’я.
  3. Якщо ваша дитина самостійно ходить до школи, розкажіть і покажіть їй укриття на маршруті, яким вона може скористатись, адже повітряна тривога може спіткати дитину між школою і домом. Якщо швидко дістатися до найближчого укриття неможливо, найкраще скористатися заглибленими приміщеннями та спорудами (наприклад, підземним переходом, магазином у підвалі), а якщо такого немає, то треба сховатися у будь-яких відкритих для громадськості будівлях за правилом «двох стін». Якщо дитина перебуває в громадському транспорті, необхідно вийти з нього та піти до одного з найближчих укриттів, про які ви домовилися на маршруті.
  4. Роз?ясніть дитині основні правила поведінкиз вибухонебезпечними предметами.