четвер, 30 травня 2019 р.

Закарпатці можуть передавати показання лічильника газу за допомогою одного з семи сервісів



Через кілька днів — перший день літа. А ще це перший день періоду здачі показників лічильників газу. Така вимога міститься у Кодексі газорозподільних систем, затвердженим Постановою НКРЕКП №2494 від 30 вересня 2015 року. Відповідно до неї, кожен споживач природного газу зобов`язаний щомісяця з 1 по 5 число подавати оператору газорозподільних систем показання приладу обліку газу. 
Навіщо передавати показники газу?
Раніше контролер АТ «Закарпатгазу» щомісяця приходив до споживача. В середньому одному працівнику підприємству слід було обійти майже 1000 помешкань. Тепер обовʼязок контролера – навідуватися до споживача один раз на півроку, аби звірити подані показники. За словами старшого майстра групи інспектування Ужгородського відділення АТ “Закарпатгаз” Олександра Кіндяка, вчасне надання показань лічильника газу є запорукою коректного розрахунку плати за спожитий ресурс.
«Якщо людина вчасно, в установлені терміни, передає інформацію про обсяги спожитого газу, то мінімізує наявність неточностей при розрахунку оплати», — зазначив Олександр Кіндяк.
У ТОВ “Закарпатгаз Збуті” додали, що в умовах зміни ціни на природній газ питання вчасної передачі показників — дуже актуальне.
“Для закарпатців ціна у травні становитиме 8,41 грн за 1 м.куб, а у червні — 8,79 грн за 1 м.куб. І щоб за травень закарпатці сплатили за вказаною ціною стільки, скільки спожили, вони зобов’язані передати показники з 1 по 5 червня”, — пояснила керівник Ужгородського відділу реалізації ТОВ “Закарпатгаз Збут” Людмила Сібулатова.
“Особистий кабінет” — зручний сучасний сервіс
Передавати показники можна віддалено і дуже швидко. Для цього створено ряд сучасних сервісів. Один з них — “Особистий кабінет”. У ньому, станом на травень, зареєструвалися  майже 78 тисяч закарпатців. Порівняно із 2015 роком, коли сервіс було запроваджено, кількість реєстрацій зросла у 17 разів.
Через «Особистий кабінет» споживач не тільки може передати показники, але й побачити стан рахунку, свої персональні дані, сформувати та роздрукувати квитанцію, сплатити за спожитий газ онлайн. Також цей сервіс дозволяє подати заявку на виклик майстра чи контролера.
«У травні з 1 по 5 число через «Особистий кабінет» було внесено 22,5 тисячі показників лічильників. В середньому на таку процедуру людині доведеться витратити орієнтовно 2 хвилини. І не потрібно фізично приїжджати в Центр обслуговування клієнтів, витрачаючи час на дорогу та очікування своєї черги”, – пояснила керівниця управління клієнтського сервісу АТ “Закарпатгаз” Тетяна Королович.