вівторок, 3 вересня 2019 р.

З жовтня субсидії надаватимуть по-новому: вичерпно про зміни та новації




Постановою Кабміну затверджено нове Положення про порядок призначення житлових субсидій, якою вдосконалено механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі.
Згідно з Постановою КМУ № 807, оновлене Положення про порядок призначення житлових субсидій визначає механізм використання коштів, передбачених у держбюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.

Оновлене положення містить майже 75 сторінок, а зміни запроваджуються з 1 жовтня 2019 року..
Зокрема, функцію виплати житлової субсидії отримувачам буде передано з центрального рівня на місцевий. Відтепер, розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня стануть структурні регіональні підрозділи з питань соціального захисту населення – області, районні, міські, тощо.
Таким чином, за задумом Уряду, одержувачі субсидії самостійно обиратимуть куди їм перераховуватимуться кошти державної допомоги. Такий же принцип виплати передбачається застосувати і до порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.
Згідно з Положенням, право на отримання житлової субсидії матимуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, що проживають у житлових приміщеннях (будинках).

“Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком. Суми призначеної, але не виплаченої у зв’язку із смертю одержувача житлової субсидії виплачуються одному із членів домогосподарства, з урахуванням яких призначалася субсидія.
Отримання житлових субсидій не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла“, – сказано в документі....