вівторок, 28 червня 2022 р.

Від психологічної допомоги до пошуку роботи: добірка корисних чатботів і додатків в умовах війни

 


Життя українців невідворотно змінилося через повномасштабну війну. Чимало людей, навіть якщо вони перебувають у безпечних місцях, втратили можливість отримувати звичні послуги. Натомість через регулярні російські обстріли, повітряні тривоги з одного боку й можливу втрату роботи та невизначеність майбутнього з іншого — у багатьох посилюються панічні стани та тривожність.

У який спосіб можна оперативно розв’язати проблеми, які нині виникають як у тих, хто залишився вдома, так і у людей,  що евакуювалися до більш мирних місць?

PRM. UA зібрав додатки та чатботи, які можуть стати українцям у нагоді в умовах повномасштабної війни.

Додатки:

Документування воєнних злочинів:

Застосунок, який може перевірити автентичність матеріалів для ЗМІ й інших організацій.

Для цього користувачі мають повідомити, що зняли фото та відео за допомогою застосунку  під час публікування їх в інтернеті. Також ця програма надійно зберігає завантажені докази. 

Для того, щоб скористатися цим додатком, потрібно завантажити його, увімкнути служби визначення місця розташування, додати матеріали й описи до них, а потім завантажити копії на захищений сервер.

Медична та домедична перша допомога: 

Додаток, який описує алгоритми надання першої домедичної допомоги. 

“75–90% військових та цивільних гинуть від поранень, якщо не була надана домедична допомога. Тож щоб навчити українців оперативно надавати першу домедичну допомогу постраждалим під час війни, понад 20 волонтерів створили застосунок TacticMedAid” — йдеться в повідомленні Мінцифри.

Для військових він має покрокову інструкцію з надання допомоги в разі опіків, кровотечі, шоку, гіпотермії та інших захворювань. Водночас цивільні зможуть отримати детальну інформацію про кровотечі, які загрожують життю, алгоритм їхньої зупинки за наявності певних засобів надання першої медичної допомоги.

Застосунок працює в офлайн-режимі. Це означає, що люди зможуть завантажити інформацію про першу допомогу у будь-якому місці за умови справного телефона або планшета.

Додаток, який містить програму першої допомоги, яку розробив Британський Червоний Хрест. Користувачі мають можливість знайти навчальні відео та анімацію, номери телефонів екстрених служб, поради для створення безпечних умов у різних ситуаціях, а також покрокові інструкції, як надавати першу домедичну допомогу. 

Докладніше