вівторок, 19 квітня 2022 р.

Оприлюднено зміни у земельних відносинах під час воєнного стану

 

З моменту війни в Україні призупинили роботу практично всі електронні державні реєстри, тож було вкрай важливо забезпечити сталу роботу в сільському господарстві в умовах воєнного стану: дотримуючись закону, але позбувшись усіх зайвих бюрократичних процедур. Про це повідомив старший проєктний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин.

Експерт назвав п’ять основних новел Закону 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». 

  1. Автоматичне поновлення на 1 рік дії договорів на використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності. Це стосується всіх договорів, строк дії яких припинився після 24.02.2022 р.
  2. Спрощений порядок передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності органами влади. Він застосовується до всіх сільгоспземель державної та комунальної власності, крім тих, які перебувають у постійному користуванні громадян та приватних юросіб, громадських організацій тощо.
  3. Спрощений порядок передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності їх постійними землекористувачами та емфітевтами.
  4. Передача орендарями та суборендарями прав оренди та суборенди земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності для ведення сільського господарства.
  5. Порядок державної реєстрації договорів щодо землі.

Із ключового. Земельні ділянки державної та комунальної власності передаються в оренду/суборенду без проведення торгів у системі «Прозорро.Продажі».

Строк оренди/суборенди — лише 1 рік, через рік будуть відновлені процедури мирного часу. Договори, які укладатимуться, не можна буде поновити. Орендна плата не може перевищувати 8% від нормативної грошової оцінки (прив’язка буде до середньої нормативної оцінки на рівні області).

Докладніше