пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Електронний рецепт на лікарські засоби під час воєнного стану: як працює це рішення

 

За весь період дії е-рецепту українці вже змогли переконатися в зручності цього цифрового сервісу порівняно з паперовим аналогом. Якщо раніше для отримання кожного наступного рецепту треба було йти до лікаря, то тепер завдяки е-рецепту це можна зробити дистанційно. 

Електронний рецепт (е-рецепт) – це цифровий медичний документ, що формується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

Цим сервісом на сьогодні скористалися майже 5 млн пацієнтів. Загалом в ЕСОЗ сформовано 77,65 млн е-рецептів. 

Однак війна в Україні  значно вплинула на процес впровадження е-рецепту. Через воєнний стан зміни втілюються поступово, аби пацієнти, медичні та аптечні заклади могли адаптуватися до нових умов. Як працює е-рецепт під час війни?  

"Перехідний період" для медзакладів та аптек 

Загальна обов'язковість на використання рецепту (як паперового, так і електронного) зберігається, однак на період воєнного стану діють так звані тимчасові пом'якшення вимог застосування е-рецепту для медзакладів, аптек і пацієнтів загалом. 

Умови встановлюються залежно від регіону розташування аптеки, технічної можливості і доступу до ЕСОЗ, способу фінансування та залежно від виду лікарських засобів, на які виписується рецепт. 

Докладніше

По 3 вересня триває період передачі показань електролічильника, не забудьте!

 

Нагадуємо споживачам: для того, аби уникнути непорозумінь в розрахунках за спожиту електроенергію, необхідно кожному споживачеві щомісяця передавати фактичний показник електролічильника. Це передбачено Кодексом комерційного обліку електричної енергії.

 Згідно з кодексом, побутовий споживач зобов'язаний щомісяця (протягом періоду, що починається за два робочі дні до кінця розрахункового місяця та закінчується на третій день наступного розрахункового періоду) знімати фактичні показання лічильника електричної енергії та надавати їх Оператору системи розподілу.

У разі неподання споживачем даних про споживання електричної енергії за розрахунковий період у визначені строки, або неможливості отримання представником ПрАТ «Закарпаттяобленерго» даних про спожиту електричну енергію в зазначений термін – обсяги споживання електричної енергії визначаються на цей розрахунковий період шляхом розрахунку середнього обсягу споживання. З огляду на це ПрАТ «Закарпаттяобленерго» вкотре звертаються до споживачів із проханням обрати собі найзручніший спосіб передачі показників електролічильника. Для цього у нас є аж 9 різних способів: 1. Через особистий кабінет на сайті Оператора системи розподілу https://pay.zakarpat.energy/ (інтернет-сервіс електронна абонентська книжка). 2. За телефоном кол-центру 0-800-50-16-20 (цілодобово, без вихідних та святкових днів). 3. Через чат-боти у Viber, Telegram:

Докладніше

четвер, 22 серпня 2024 р.

Як людині зі статусом внутрішньо переміщеної особи укласти декларацію з сімейним лікарем?

 

Ви вимушені були покинути своє постійне місце проживання і переїхати в інший регіон? Ваш сімейний лікар чи педіатр залишився за попереднім місцем проживання? На новому місці проживання у вас народилася дитина? Саме в таких ситуаціях опиняються люди зі статусом вимушено переміщеної особи. Незалежно від місця проживання або реєстрації, вони можуть у повному обсязі отримувати медичну допомогу.

Оскільки медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання, внутрішньо переміщена особа може вільно обирати сімейного лікаря, терапевта і педіатра для укладання декларації у будь-якому медичному закладі. Як це зробити, інформує НСЗУ.

Визначитися з лікарем

Спочатку потрібно обрати найближчий або найбільш зручно розташований заклад первинної медичної допомоги. Це може бути як комунальний заклад, так і приватний або лікар ФОП, який має договір із НСЗУ. Знайти їх можна за допомогою аналітичної панелі (дашборду) Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги. Використовуйте фільтри, щоб швидко отримати потрібну інформацію про заклад:

 Докладніше

Як пацієнтам з туберкульозом отримати безоплатно медичну допомогу на Закарпатті: роз’яснення НСЗУ

 

Туберкульоз – поширене інфекційне захворювання, яке вражає переважно легені. Минулого року це захворювання діагностували понад тисячі жителів Закарпаття, а станом на 31 грудня 2023 року активних пацієнтів з туберкульозом в області було 4 133.

Програма медичних гарантій покриває діагностику та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах. На 2024 рік у ПМГ є два пакети з лікування туберкульозу – «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» та «Супровід та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». За першим пакетом на Закарпатті законтрактований з Національною службою здоров’я Обласний клінічний фтизіопульмонологічний лікувально-діагностичний центр, а за другим пакетом договір з НСЗУ мають 27 закладів первинної медичної допомоги.

«За спеціалізоване лікування одного пацієнта, залежно від складності лікування, у середньому НСЗУ платить медзакладам майже 50 тис. грн, за супровід та лікування на первинному рівні – близько 600 грн на місяць. Пацієнти із діагностованим туберкульозом можуть звернутися до лікарні самостійно без направлення. Також підставами для отримання лікування є направлення сімейного або лікуючого лікаря та переведення з іншого медзакладу», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

Яку допомогу можуть отримати хворі на туберкульоз безоплатно:  

Чи можуть українці робити аналізи безкоштовно: пояснення від МОЗ

В Україні пацієнти можуть здати низку аналізів цілком безоплатно, проте є кілька умов.

 "Розбиваємо міф про те, ніби за призначені лікарем аналізи пацієнт має платити з власної кишені Це не так.

Важливо: обстеження призначає лікар – сімейний або лікуючий, і створює електронне направлення.

Аналізи, потрібні для діагностики й визначення схеми лікування, покриваються Програмою медичних гарантій. 

Пацієнти мають право безоплатно отримати всі призначені аналізи, на які є направлення лікаря.

Якщо пацієнти перебувають у стаціонарі, направлення не потрібно, а призначені обстеження…

Докладніше

  

Із симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ можна отримати лікарняний без візиту до лікаря

 

Про це інформує МОЗ України.

 В Україні продовжує зростати захворюваність на коронавірусну інфекцію. Так, за липень на COVID-19 захворіли 11 389 осіб, 2 672 з них пройшли стаціонарне лікування у медзакладі. При цьому українці мають можливість залишатися вдома за наявності симптомів, щоб убезпечити себе під час хвороби і не наражати на небезпеку навколишніх.

Для цього потрібно звернутися до лікаря для експертизи тимчасової непрацездатності  дистанційно. Беручи до уваги симптоми, лікар може відкрити медичний висновок про тимчасову непрацездатність (лікарняний) на період до п?яти календарних днів. За потреби, дистанційно можна отримати 1 електронний рецепт.

Які кроки потрібно зробити для оформлення МВТН без особистого прийому у лікаря? 

Докладніше

 

МОЗ спростило отримання довідки 086-о для школярів – тепер її видає сімейний лікар

 

Міністерство охорони здоров'я напередодні початку нового навчального року нагадало, що правила проведення медичних оглядів в Україні змінилися. Тепер довідку № 086/о видає сімейний лікар.

Обстеження дитини сімейним лікарем враховує всі базові вимоги для зарахування її до дитячого садочка та школи. Огляд включає збір анамнезу, повне фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії, інші обстеження. Лише у разі виявлення відхилень чи хвороб сімейний лікар направляє дитину до лікаря-спеціаліста.

Докладніше

понеділок, 19 серпня 2024 р.

Як отримати статус безробітного в умовах війни: інструкція від Державного центру зайнятості

 

Після початку повномасштабної війни в Україні багато людей втратили роботу: через бойові дії, евакуацію або тимчасову окупацію.

РБК-Україна дізналося у Державному центрі зайнятості, як отримати статус безробітного та зберегти соціальні гарантії.

Процедура реєстрації безробітного

Для отримання статусу безробітного потрібно звернутися до будь-якого обраного центру зайнятості, подати відповідну заяву та надати певний пакет документів. Процедура регулюється Порядком реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 446 від 30 березня 2023 року.

Щоб отримати статус безробітного необхідно звернутися до будь-якого центру зайнятості у нашій країні із заявою про надання або поновлення статусу зареєстрованого безробітного.

При цьому важливо надати певний перелік документів:

Докладніше

Опіка над дитиною-2024: як оформити, які потрібні документи та як спростили процедуру для родичів

 

Троє з чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні живуть в родинах опікунів/піклувальників. Це понад 45 тисяч дітей. Така форма сімейного виховання є найпоширенішою в Україні. Зазвичай її оформляють родичі або знайомі дитини. Що таке опіка і піклування, та чим відрізняється від усиновлення . Якщо дитина залишається без батьківської турботи, не потрібно чекати надання їй статусу сироти або позбавленої батьківського піклування, щоб прийняти її у свою родину. Родичі або знайомі можуть скористатися механізмом тимчасового влаштування і одразу забрати дитину до себе. А вже потім оформляти статус на дитину і опіку. Між опікою і піклуванням різниця в тому, що опіка встановлюється над дітьми до 14 років, а піклування — від 14 до 18 років. Опіка не дорівнює усиновленню. Усиновлення — це родина для дитини назавжди, а права усиновленої дитини дорівнюють правам біологічної.

 Докладніше

пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

Як терміново отримати закордонний паспорт

 

Мандрівки до інших країн задля роботи, навчання чи відпочинку ніколи не втрачали своєї популярності серед українців. Зазвичай отримати закордонний паспорт для такої подорожі реально за 20 діб.  Але іноді обставини складаються так, що є потреба виїхати швидко, й тоді пропонується термінове оформлення документів

Термінове оформлення закордонного паспорта

Закордонний біометричний паспорт підтверджує особу та громадянство власника. У його чіп закладені дані про людину – фотографія, електронний підпис, відбитки пальців. Для швидкого виїзду в іншу країну термінове оформлення документів може зайняти 20 діб – це звичайний термін. Необхідно десять робочих днів для підготовки паперів для дитини, що всиновлена іноземцями та виїжджає до місця постійного проживання. Терміново готують паспорт за сім діб. Три дні треба, щоб швидко зробити документ тоді, коли є гостра необхідність виїхати на термінове лікування, супроводжувати важкохворого чи людину з обмеженими можливостями, через смерть близького родича за кордоном та в інших випадках.

Як терміново отримати документи для виїзду з країни

Щоб в найкоротші терміни отримати закордонний паспорт, слід написати заяву та заповнити анкету у ДМС, ЦНАП чи паспортному сервісі, а також виконати кілька дій:

Докладніше

 

На Закарпатті відбудеться чотриденний "Чендейфест 2024"

Про це інформує департамент культури Закарпатської ОДА.

21-24 серпня в Закарпатті відбудеться літературно-мистецький «Чендейфест 2024». Цього року фестиваль приурочений 100-річчю від дня народження дружини письменника, Шевченківського лауреата Івана Чендея – Марії Іванівни, яка була підтримкою і вірною супутницею митця, та 100-річчю відомого режисера Сергія Параджанова.

Після невеликої перерви п’ятий Чендейфест пройде в Ужгороді, Мукачеві, Чинадійові, Хусті та Дубовому. У програмі – з десяток цікавих подій: нагородження переможців VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея, літературні, кіно-, театральні, музичні події, мистецькі імпрези та екскурсії.

Під час фестивалю презентують щойно видане листування Івана Чендея із дружиною, підготоване літературознавцем, професором Сидором Кіралем. У програмі також художнє читання уривків з листів у Чинадіївському «Замку любові», рідному селищі Марії Чендей, відомими акторами – Риммою Зюбіною, Діаною Каландарашвілі, Юрієм Оноприйком.

У ювілейний рік режисера Сергія Параджанова в рамках фестивалю відбудеться показ культового фільму «Тіні забутих предків», співавтором сценарію до якого є Іван Чендей. Глядачам також продемонструють фільми режисера В’ячеслава Бігуна «Криниця Івана Чендея» та Дмитра Кешелі «Іван Чендей. Приходьте в мій світлий сад…».

У «Чендейфесті 2024» візьмуть участь відомі актори, письменники та вчені: Сергій Тримбач, Вячеслав Медвідь, Павло Вольвач, Олександр Гаврош, Роксолана Жаркова, Сергій Федака та інші.

Під час проведення літературно-мистецьких заходів буде проводитися збір коштів для Збройних сил України.

Програма «Чендейфесту 2024»

 Докладніше

середа, 14 серпня 2024 р.

Шлюб з іноземцем в Україні: особливості реєстрації

 

В Мін’юсті запевняють, що зареєструвати шлюб з громадянином(-кою) іншої країни в Україні — не так складно. Однією з важливих умов для створення шлюбу є те, що іноземець в момент реєстрації має легально перебувати на території України.

Про це інформує «Закон і Бізнес» з посиланням на Мін’юст.

Стаття 26 Конституції України встановлює, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються …

 Докладніше

вівторок, 13 серпня 2024 р.

Пенсії-2024: кому з українців потрібно щороку проходити ідентифікацію, аби не втратити виплати

 

Пенсіонери, які перебувають за кордоном, можуть пройти процедуру фізичної ідентифікації та підтвердити своє право на пенсію. Виплата пенсії таким пенсіонерам здійснюватиметься на поточні рахунки банків, розташованих на території України, за умови проходження ними до 31 грудня кожного року фізичної ідентифікації.

До якого числа українські пенсіонери за кордоном повинні проходити ідентифікацію

Для українських пенсіонерів, які перебувають за кордоном, змінили правила виплати пенсії.

Тепер їм можуть призупинити виплати, якщо вчасно не пройти ідентифікацію на підтвердження особи. Таку процедуру потрібно проводити раз на рік.

Відповідно до змін, українцям, які проживають за кордоном, продовжують виплачувати пенсії на поточні рахунки, відкриті в банківських установах на території України. При цьому Пенсійний фонд України має переконатися, що виплати отримують саме ті люди, яким вони призначені, тому щороку до 31 грудня такий пенсіонер має проходити ідентифікацію.

Пройти ідентифікацію пенсіонер може кількома способами:

Докладніше

У Пенсійному фонді за допомогою "Дії" можна поширювати ще два документи. Як це робити

Онлайн-сервіс державних послуг України "Дія" заявив, що з 12 серпня для сервіс-центрів Пенсійного фонду можна поширити не лише ID-картки, а й картки платника податків та свідоцтва про народження дитини. Про це повідомляється на офіційному сайті "Дії".

Користувач для передання в ПФ своїх документів повинен мати їх у "Дії", а також мати активований "Дія.Підпис". Наступний алгоритм дій такий:

  • відкрити у "Дії" документ, копію якого потрібно надіслати в Пенсійний фонд. Натиснути на нього, щоб відобразити штрихкод;
  • працівник може зісканувати штрихкод або вручну ввести в систему Пенсійного фонду 13-значний код, який розташований під ним;
  • у "Дію" надійде запит на відправлення копії документа. Його потрібно підтвердити.