пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Електронний рецепт на лікарські засоби під час воєнного стану: як працює це рішення

 

За весь період дії е-рецепту українці вже змогли переконатися в зручності цього цифрового сервісу порівняно з паперовим аналогом. Якщо раніше для отримання кожного наступного рецепту треба було йти до лікаря, то тепер завдяки е-рецепту це можна зробити дистанційно. 

Електронний рецепт (е-рецепт) – це цифровий медичний документ, що формується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

Цим сервісом на сьогодні скористалися майже 5 млн пацієнтів. Загалом в ЕСОЗ сформовано 77,65 млн е-рецептів. 

Однак війна в Україні  значно вплинула на процес впровадження е-рецепту. Через воєнний стан зміни втілюються поступово, аби пацієнти, медичні та аптечні заклади могли адаптуватися до нових умов. Як працює е-рецепт під час війни?  

"Перехідний період" для медзакладів та аптек 

Загальна обов'язковість на використання рецепту (як паперового, так і електронного) зберігається, однак на період воєнного стану діють так звані тимчасові пом'якшення вимог застосування е-рецепту для медзакладів, аптек і пацієнтів загалом. 

Умови встановлюються залежно від регіону розташування аптеки, технічної можливості і доступу до ЕСОЗ, способу фінансування та залежно від виду лікарських засобів, на які виписується рецепт. 

Докладніше