понеділок, 21 березня 2016 р.


Спроба вгадати, куди дуне вітер: прогнози ВВП, курсу, інфляції

Сьогодні урядові прогнози курсу гривні 24-25 грн/долар і інфляції 12% виглядають доволі оптимістичними

Прогноз – величина хоч і мінлива, але необхідна. Без орієнтирів держава та бізнес не можуть планувати свої бюджети. Від курсу долара / євро до гривні та цін на сировину, енергоресурси безпосередньо залежать доходи бюджету, оскільки розрахунки мит та податків спираються на ці величини. Аналогічно при плануванні видаткової частини бюджету або держфондів уряд має знати відсоток безробітних або пенсіонерів, щоб порахувати, скільки витратить на ці категорії. Населенню та інвесторам прогнози теж потрібні. Хоча б для того, щоб розуміти в якій валюті, на який термін і куди ефективніше розміщувати капітал.

СПЕЦІАЛЬНЕ НЕВГАДУВАННЯ
«Нерідко урядові установи, відповідальні за прогнози, "підіграють" уряду і "малюють" зручні показники», - говорить інвестбанкір, голова бюджетного комітету громадської ради при Міністерстві фінансів Тарас Козак.

За його словами, традиційно в прогнозах на наступний рік занижуються показники інфляції та курсу гривні до іноземних валют. Це призводить до зменшення прогнозованих надходжень до бюджетів і, як наслідок, скорочення потенційних витрат, що заважає парламентським лобістам засунути в держкошторис всі свої "побажання", каже Козак.

Так, зростання курсу інвалют до гривні в лютому 2015 року призвів до фактичного збільшення надходжень до держбюджету. Уряд презентував це як свою заслугу - мовляв, фіскали стали краще збирати податки, вважає Козак. Детальніше