четвер, 2 червня 2016 р.

Порядок надання пільг і субсидій змінено


Зміни в порядку надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг напрацьовані й вдосконалені Урядом за результатами проведеного аналізу надання субсидій в опалювальний період. Про це під час брифінгу повідомила директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк.
        Постановою Кабінету Міністрів передбачено зміни щодо призначення та надання субсидій, а також щодо визначення сукупного доходу при наданні пільг та субсидій. Зокрема, право пільговика на отримання пільг з врахуванням доходів визначатиметься на 12 місяців (раніше - на 6 місяців). «Громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, пільги на період отримання субсидії не нараховуються. Частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення, що еквівалентна вартості (станом на 1 травня) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії  (в  разі їх використання для індивідуального опалення), зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди. Інша частина невикористаної   суми  субсидії  повертаються до  бюджету.  Суми нарахованих субсидій на інші послуги, (водопостачання та водовідведення, електропостачання на освітлення житла), які не використані внаслідок економного споживання, до бюджету не повертаються», - поінформувала Ганна Морозюк.   
           При розрахунку субсидії враховуються сукупний сімейний дохід домогосподарства за попередній календарний рік, або за 9 місяців попереднього року за умови звернення продовж 1-го кварталу поточного року. Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за 3 місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням.
Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку. «При цьому до сукупного доходу таких осіб не враховуються розміри доходу отримані від самозайнятості та підприємницької діяльності, інформацію про які надає ДФС на запит органу соціального захисту населення», - каже посадовець.

Для працездатних осіб, які не працюють (крім учнів і студентів, які проживають з батьками чи іншими членами родини; військовослужбовців строкової служби) і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, до сукупного доходу за кожний місяць тепер враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму. В окремих випадках для таких осіб, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, за рішенням комісії може враховуватися дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
Для студентів денної форми навчання, які мають батьків, зареєстровані самі і не отримують стипендію, а також для осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості і не отримують допомогу по безробіттю, у яких середньомісячний дохід менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.