понеділок, 22 лютого 2021 р.

За порушення ПДР каратимуть по-новому: що слід знати закарпатським водіям

16 лютого Верховна Рада прийняла в цілому як закон проект № 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

 

Новий документ посилює відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху та вводить кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння. Про це розповіли в центрі з надання безоплатної правової допомоги у Черкаській області.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Притягнути водія до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських засобів, що сповільнюють реакцію можна буде протягом року з моменту вчинення правопорушення. До ухвалення змін, цей термін складав три місяці.

- Посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння. Перший раз доведеться поповнити бюджет на 17 000 грн та попрощатись з правами на один рік. За повторне порушення протягом року передбачено покарання у розмірі 34 тисяч грн і позбавлення прав вже на 3 роки. Якщо ж водій сяде за кермо п'яним втретє, то за це передбачений штраф у 51 тисячу грн, а також громадянина позбавлять прав на 10 років з конфіскацією його транспортного засобу. Окрім цього, до особи може бути застосовано адміністративний арешт строком до 15 діб.

КК доповнюється статтею 286-1,яка передбачає покарання за скоєння ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, у результаті якої потерпілий отримав травми середньої тяжкості у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років.

Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження, водієві загрожуватиме позбавлення волі на строк від...

Докладніше