пʼятницю, 2 червня 2017 р.

У червні зміняться правила отримання та погашення кредиту

В Україні вже в червні зміняться правила виплати кредитів – тепер боржники в першу чергу будуть погашати суму простроченого боргу,  і тільки після цього штрафи.
 Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту №2455, іноді реальна ставка по кредиту досягає 135% річних, в той час як середня по країні коливається в межах від 22 до 38%. Таким чином, банки не зможуть на рекламі вказувати процентну ставку без урахування додаткових комісій, платежів і санкцій.
 “В розрахунок ефективної ставки будуть включатися всі відсотки за кредитом та платежі за інші послуги кредитодавця, пов’язані з кредитом. Ця вимога буде застосовуватися лише у тому випадку, якщо рекламні матеріали містять будь-які дані (цифри) про витрати споживача”, – йдеться в документі.
  Також законодавець зобов’язує банк або іншу фінансову установу оцінювати кредитоспроможність позичальника. Для цього українцям доведеться надавати відповідні документи, наприклад, довідку про доходи. Швидко отримати кредити тільки з паспортом стане складніше. Ще одна важлива зміна – змінюється черговість погашення кредиту. Раніше боржники в першу чергу погашали штрафні санкції та відсотки, в результаті чого “тіло кредиту” фактично не змінювалося. Після вступу закону в силу в першу чергу буде погашатися сума простроченого боргу, потім “тіло кредиту” і тільки після цього – штрафні санкції. Парламентарії впевнені, що це дозволить боржникам позбутися “нескінченного лічильника”.