середу, 21 червня 2017 р.

Податок на нерухомість в Україні: хто і скільки має заплатити

  Податок на нерухомість в Україні до кінця серпня 2017 року повинні заплатити українці, у власності яких перебуває нерухомість на понад визначену законом кількість квадратних метрів. Відповідні платіжки надійдуть українцям до 1 липня. Фізичним особам Державна фіскальна служба надішле повідомлення про сплату цього податку. Як вирахувати податок на нерухомість у 2017 році — розбирались журналісти сайту "24".
 У ДФС роз’яснили: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, як і раніше, сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.
За що треба платити податок
 Закон вважає, що ви "кучеряво" живете, якщо маєте у власності таку нерухомість (на одного власника):
- квартира понад 60 кв. м.;
- житловий будинок понад 120 кв. м.;
- різні типи об’єктів житлової нерухомості та їхні частини (у випадку одночасної власності) понад 180 кв.м.
 
   Податок нараховується на "зайві" квадратні метри. До прикладу, якщо маєте квартиру площею 65 квадратів, то податок заплатите за 5.
  Якщо ж нерухомістю володіє кілька осіб, то і пільгова площа ділиться між ними: наприклад, якщо квартира 100 квадратів, але нею володіють двоє, то податок їм не нараховується, бо 60+60 (пільгова площа на одну особу)= 120.Не оподатковуються об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.
 Ставка податку
  Цього року фізичні особи мають платити податок за минулий рік. Його ставка обчислюється як відсоток від мінімальної зарплати. Місцева влада сама визначає цей відсоток, але не більше 3% (рішення місцевих органів влади щодо встановлення ставок податку на нерухоме майно можна знайти на офіційному сайті ДФС). Тому мінімалка для розрахунків береться "стара" — 1378 гривень. Отже, найбільша сума податку за квадратний метр складе 41,43 гривні.
  У 2018 році платити потрібно буде, виходячи з розміру мінімальної зарплати у 3200 гривень, але при цьому відповідно до п.п. 266.5.1 і п. 266.5 ст. 266 Податкового кодексу України ставка податку визначена на рівні не більше 1,5% від мінімалки.  
 Становить 25 тисяч гривень. Його доведеться заплатити тим, хто має у власності квартиру площею понад 300 квадратів або будинок на понад 500 квадратних метрів.

 Заплатити податок за квадратні метри потрібно упродовж 60 днів з моменту отримання повідомлення від ДФС. Втім, за словами юристів, такі "листи щастя" прийдуть не всім, адже Державний реєстр майнових прав, яким користуються податківці, наразі заповнений тільки на чверть.