пʼятницю, 7 червня 2019 р.

Вступна кампанія-2019: нюанси та зміни в процедурі





Мінімальні прохідні бали 150 та 130 для окремих спеціальностей, творчі конкурси до подачі заяв, коротші терміни вступної кампаніїці та інші новації чекають на вступників цього року.
З чим на практиці доведеться зіткнутися цьогорічним вступникам – розбирався 24 канал.
Сертифікати
Для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов.
З іноземних мов зараховуватимуть лише сертифікати 2018 та 2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.
Творчі конкурси
Їх тепер можна складати у кількох вишах, але змінилися терміни проведення творчих конкурсів. Вони відбуватимуться з 1 до 10 липня, до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів – з 11 до 22 липня. Однак лише для тих вступників, які бажають навчатися на контракті. Такі абітурієнти зможуть спробувати свої сили на творчому конкурсі двічі.
Першочергове зарахування
Вступники у медичні та педагогічні виші, що готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості, будуть зараховані першочергово. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 "Освіта/Педагогіка" і 22 "Охорона здоров’я", які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу.
При цьому з минулих років залишаться коригувальні коефіцієнти – регіональний, сільський, галузевий.
Мінімальна кількість балів
Щоб подати заяви для вступу на спеціальності з високим рівнем суспільної відповідальності, треба мати конкурсний бал не менше 130.
Це спеціальності:
"Право"
"Публічне управління та адміністрування"
"Міжнародні відносини"
"Міжнародні економічні відносини"
"Міжнародне право"
"Фармація, промислова фармація"
Вступник повинен мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів, якщо хоче брати участь у конкурсі на сцеціальності: