вівторок, 18 червня 2019 р.

Нові правила: як закарпатцям викликати швидку



Нові правила виклику швидкої в 2019 році в Україні, котрі Ви маєте знати!


Як викликати шкидку?
Треба набира по одному з номерів:
103 — виклик швидкої допомоги;
112 — загальний номер для виклику всіх служб в Україні: пожежників, поліції, швидкої допомоги (оператор перенаправить);
10003 і (096)561 39 77 — доступні для абонентів «Київстар» (! перший номер — для SMS від  людей, котрі мають проблеми зі слухом).
Після з”‘єднання  необхідно чітко викласти суть проблеми і диспетчер визначить наскільки складний Ваш випадок. Якщо ситуація екстрена і є загроза життю, направлять бригаду швидкої допомоги. При відсутності таких загроз Ваш виклик буде перенаправлений лікарю, котрий зможе надати консультацію по телефону.
!Порада;якщо Ви до цього вже були виписані з лікарні і стан погіршився (серйозне захворювання і підвищення температури тіла вище 39,  судоми, втрата свідомості та ін. порушення життєво важливих функцій організму),і Ви повторно викликаєте швидку, щоб Вас госпіталізували в ту лікарню, звідки нещодавно виписались – зв`яжіться з лікарем, котрий Вас там лікував (якщо це можливо), щоб він підтвердив можливість і наявність ліжко-місць (бо по Закону, швидка має Вас відвезти в найближчу районну лікарню, яка чергує  та має наявні ліжко-місця). З досвіду наших знайомих, людина з менінгітом опинились в такій ситуації. Жінка лежала в лікарні не по прописці свого району, викликавши повторно через добу після виписки швидку, отримала відмову у госпіталізації в ту ж лікарню, де вона лікувалась. Перед приїздом швидкої жінка зв`язалась з лікарем тієї лікарні, звідки була виписана і отримала в телефонному режимі підтвердження про можливість госпіталізації. Коли прибула швидка, вони відмовлялись везти в ту лікарню, в яку просив пацієнт, натомість пропонували найближчу в районі. Завдяки вмовлянням, начальник бригади таки зв.язався з лікарем і пацієнта довезли в той мед.заклад, в котрому він вже проходив курс терапії. Також Ви маєте право попросити бригаду зв`язатись з лікуючим лікарем тієї лікарні, з якої Ви були виписані, маючи виписку на руках.
В яких випадках приїде шкидка
Нові правила виклику швидкої допомоги  чітко регламентуються списком гострих станів, при котрих бригада повинна виїхати в обов’язковому порядку:
порушення життєво важливих функцій організму: дихання, рухливості, гострий больовий синдром, втрата свідомості, різкий біль в області сердця,блювання кров”ю ;
ознаки гострих інфекційних захворювань;
травми, нещасні випадки, наслідки злочинних нападів;
укуси комах, тварин, змій;
гіпо- та  гіперглікемічна кома, t вище +39°С (не збивається);
внутрішні і зовнішні кровотечі;
будь-які інші стани, котрі загрожують життю і здоров”ю  (в т. ч. психічні)
Згідно нововведень швидка допомога не буде виїзджати для констатації факту  смерті. Однак по відношенню до маленьких пацієнтів  (до 2 років!!) правила змінились в іншу сторону — бригада виїде в будь-якому випадку, якщо батьки вважають екстренну допомогу необхідною.
В яких випадках приїздить сімейний лікар.
Пацієнт тепер має телефонувати не в реєстратуру, а своєму сімейному лікарю. Лікар сам визначає чи потрібно  йти до пацієнта чи пацієнт може прийти до нього на огляд в кабінет 
Докладніше