середу, 9 грудня 2020 р.

Які авто вигідно розмитнювати в Україні: приклади

 Вартість розмитнення залежить від віку автомобіля, його ціни, об'єму та типу двигуна.

Щоб зрозуміти, який автомобіль дешевше розмитнювати в Україні, потрібно вивчити формулу розмитнення, яка була затверджена Законом України "Про внесення змін…" від 8.11.2018 р. та інших законодавчих документів (Митний Кодекс тощо). Таким чином, розмитнення в Україні розраховується за наступною формулою:
Сума розмитнення = Акцизний податок + Ввізне мито + ПДВ
Відповідно, кожен з цих платежів впливає на суму розмитнення автомобіля. Розглянемо, які автомобілі за цією формулою розмитнювати дешевше.
Двигун автомобіля
Найбільш вигідно ввозити електричний автомобіль. Ставка мита на нього нульва, ПДВ (20% на всі інші авто) – теж нульова, а акциз мінімальний. Він вираховується з потужності тягового акумулятора та складає 1 євро за кожну кіловат-годину. Тобто за 40-кіловантий Nissan Leaf всі митні платежі, які треба сплатити державі – всього 40 євро, за 90-ватну "Теслу" – 90 євро. Шара! Щоправда, не назавжди – ці ставки діють тимчасово, до кінця 2022 року.
При розмитенні гібридного авто платити мито на ПДВ треба, але акциз мінімальний – 100 євро. Щоправда, законодавство України прописано таким чином, що гібридним авто можуть вважатись всього кілька автомобілів, тому ця ставка практично не застовується.
Автомобілі з бензиновими двигунами розмитнювати дешевше, аніж з дизельними. Справа в тому, що при обрахунку акцизного податку існує базовий коефіцієнт, який для бензинового двигуна дорівнює 50 євро, для дизельного – 75 євро. Формула нарахування акцизу виглядає так:
Акциз = Ставка базова х К двигун х К вік.
Тобто ця ставка тим більша, чим старший автомобіль. І якщо для 10-річного авто з 2-літровим бензиновим двигуном треба сплатити 1000 євро, то для дизеля він становитиме 1500 євро. Для 15-річних та старших машин ці платежі будуть 1500 та 2250 євро відповідно. Не забуваємо, що на акциз ще нараховувується 20% ПДВ, тож загальна сума нарахувать на митниці буде ще більшою.
Вік автомобіля
Чим більш "свіжий" автомобіль, тим менше на нього нараховується акцизного податку. Ще раз нагадаємо формулу розрахунку акцизу:
Акциз = Ставка базова х К двигун х К вік.
Для нових автомобілів коефіцієнт віку дорівнює

Докладніше